Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) IX. Küresel Isınma Kurultayı yapıldı. İstanbul Fuarı Merkezi’nde Pil Teknolojileri Zirvesi içinde gerçekleşen Kurultay’da bu yıl “Enerjini Depola, Geleceğini Kurtar” teması işlendi.

Kurultay’ın açılış konuşmalarını EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle yaptı. İTHİB Başkanı İsmail Gülle Türkiye’nin, küresel ısınmada en çok etkilenecek ülkeler arasında 41. sırada yer aldığının altını çizerek  şunları söyledi: “Enerji yoksa, gerisini anlatmaya gerek yok. Küresel ısınma denildiğinde, aslında hepimiz bir şeyleri biliyoruz, ama çok şeyi de aslında bilmiyoruz.

Kutuplardaki buzullardan haberdarız, birçok canlı türünün neslinin tükendiğini gözlemliyoruz, çölleşme artarak sürüyor. Küresel iklim değişikliğinin ekonomiye etkisi 2 trilyon dolara mal olduğu belirtiliyor. Ülke olarak küresel ısınmayı önleme konusunda gerekli adımları atmalıyız. Gereken adımlar atılmazsa, gelecek 100 yıl içinde, Türkiye’nin iklimi, Afrika iklimine sahip olabilir. Ülke olarak hedeflerimiz büyük. Geleceğe yön vereceksek, enerjimize sahip çıkarak, onu verimli kullanmalıyız.”

Küresel ısınma kaynaklı bütün etkilerin 2030 yılına kadar dünya ekonomisine 2 trilyon dolara mal olacağının öngörüldüğünü söyleyen Gülle “Tekstil sektöründe de üreticilerin artık ince kumaşlardan ürün yaptığını ifade etti İnce kumaşlar daha uzun süreli kullanılıyor. Üreticilerimiz de taleplere göre ürünlerinde kumaşlarını inceltiyor. Kalın kumaşa ihtiyaç gün geçtikçe azalıyor. Çünkü yaşadığımız küresel ısınmada bunu gerektiriyor” diye konuştu.

EGD Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ünsalan’ın sunumuyla başlayan Kurultay’ın açılışında konuşan EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak ‘’Geçtiğimiz kurultaylarda yenilebilir enerji konularını masaya yatırmıştık. Bu yılki kurultayda enerjinin depolanmasını konusunu gündeme taşıyoruz. Yaşadığımız dünyanın aynı zamanda gelecek kuşaklara ait olduğu bilincini taşıyarak, toplumsal bilinci arttırmayı sürdüreceğiz” dedi.

MEDYA NASIL BAKIYOR?

Açılış konuşmalarının ardından Kurultay’ın ‘’Yenilebilir Enerji ve Elektriğin Depolanmasına Medya Nasıl Bakıyor?’’ başlıklı ilk oturumuna geçildi. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis’in yönetiminde gerçekleştirilen oturumun konuşmacıları; Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Çağdaş Cengiz , Sözcü Gazetesi Enerji Muhabiri Taylan Büyükşahin, Dünya Gazetesi Reel Sektör Muhabiri Sercan Akıncı , Ekonomist Dergisi Enerji Muhabiri Özlem Bay oldu.

Kurultay’ın ikinci oturumunda ise ‘’Yeşile, Yenilebilir Enerjiye ve Elektriğin Depolanmasına Nasıl Bakılmalı?” konusu ele alındı. Anadolu Ajansı Finans Haberleri Müdür Yardımcısı /Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Arslan’ın yönetiminde gerçekleştirilen oturumun konuşmacıları; Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli , Aspilsan Genel Müdürü Ferhat Özsoy, Exitcom Recycling Genel Müdürü Murat Ilgar, PEM Enerji Danışmanlık Genel Müdürü Şahin Bayram oldu.

Daha sonra Kurultay’a ‘’Yenilebilir Enerji ve Elektriğin Depolanmasına Genel Bakış’’başlıklı forumla devam edildi. Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın yönetiminde gerçekleştirilen forumun katılımcıları ise şu isimler oldu: Marmara Üniversitesi Enerji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Taşınabilir Pil Üreticileri İthalatçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Turhan, Enerji ve Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi (EÇAM) Müdürü ve Altınbaş Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sevil Acar, Gaia Yönetici Ortak Gediz Kaya.

DÜNYAYLA BİRLİKTE EKONOMİ DE ERİYECEK

Kurultay’ın kapanış konuşmasını ise İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz yaptı. Akyüz konuşmasında şu noktaların altını çizdi: “Bugün, küresel ısınma ve geleceğimiz çok değerli isimler ve önemli başlıklarla tartışıldı. Daha önceki konuşmalarımda da ifade ettiğim gibi; böyle bir konunun özellikle Ekonomi Gazetecileri tarafından ele alınması beni ayrıca mutlu ediyor. Bu konuda söylenecek çok şey, gidilecek çok yol var.

Zaman harekete geçme zamanı… Çünkü dünyayla birlikte ekonomi de eriyecek, geleceğimiz eriyecek. Dünyamızı daha yaşanabilir hale getirmek ve geleceğimize sahip çıkmak hepimizin görevi. Öncelikle küresel ısınmaya dikkat çekmeyi ve toplumda farkındalığı artırmayı amaçlayan çalışmalarıyla bu işe baş koymuş olan EGD’ye, konuşmalarıyla değer katan konuşmacılarımıza ve destek veren herkese yürekten teşekkür ediyorum.”

IX. Küresel Isınma Kurultayı İKMİB Başkanı Murat Akyüz yıl genelinde yaptıkları çevre haberleriyle dikkat çeken gazetecilere ve katılımcılara  ”Teşekkür Sertifikası’’ vermesi ile sona erdi. Kurultay’ın sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde yayınlanacak.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.