İklim Hedefi Hızlandırma Program’ına başvurular başladı

İnsan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarındaki 10 İlke’siyle Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşabilmek için iş dünyasının daha iddialı ve gerçekçi hedefler belirlemesini ve bu hedeflere ulaşmasını sağlamayı amaçlayan UN Global Compact “İklim Hedefi Hızlandırma Programı’nı başlatıyor.

GCT Climate Ambition AcceleratorŞirketlerin iklim değişikliği ile mücadele uygulamalarını artırmak ve şirketlerin iklim değişikliğine ilişkin bilim temelli hedefler koymasını sağlamak amacıyla hayata geçen programa başvurular açıldı. Program temmuz ayında başlayacak ve 6 ay sürecek.

Küresel ortalama sıcaklık artışının 1.5°C ile sınırlandırılması canlılar, doğal yaşam alanları ve tüm ekosistem için daha sürdürülebilir bir gelecek sağlamanın önceliklerinden biri. Bu değerdeki artışın 2°C’yi bulmasının yıkıcı sonuçlara yol açacağı vurgulanıyor. Dolayısıyla küresel ısınmanın 1.5°C ile sınırlandırılması için yerküre üzerindeki tüm paydaşlara görev düşüyor, şirketler de bunun başında geliyor.

Bugün 12.000 imzacısı ile dünyanın en büyük çok paydaşlı sürdürülebilirlik platformu olan UN Global Compact’in 25 ülkede eş zamanlı olarak yürüteceği İklim Hedefi Hızlandırma Programı’na başvurular başladı. Şirketlere 1.5°C hedefi ile uyumlu ve bilime dayalı emisyon hedefleri belirleme süreçlerinde ilerleme kaydetmeleri için gereken bilgi ve beceriyi sağlamalarında yardımcı olmayı hedefleyen ve yaklaşık 6 ay sürecek programda şirketlere net sıfıra geçiş stratejilerini oluşturmalarını sağlayacak bir yol haritası sunuluyor.

Farklı ülkelerden şirketler Global Compact Yerel Ağları ile bir araya geliyor

Global Compact Network TurkiyeProgramda farklı sektör, büyüklük ve ülkelerden şirketlerin iklim eylemine katkılarını artırmalarına ve büyük ölçekte emisyon azaltımları için taahhütleri yerine getirmelerine destek verilirken Global Compact Yerel Ağları aracılığıyla da farklı ülkelerdeki imzacı şirketler; küresel anlamda en iyi uygulamalara, birbirinden öğrenme olanaklarına, kapasite geliştirme oturumlarına ve akademi eğitimlerine erişim imkanına sahip oluyorlar.

Program 6 ay sürecek, temmuzda başlayacak

UN Global Compact üyesi şirketler, İklim Hedefi Hızlandırma Programı’na 22 Haziran tarihine kadar başvuruda bulunabilecek. Programın temmuz ayında başlaması ve yaklaşık 6 ay sürmesi planlanıyor. Program şirketlere yol haritası hazırlamalarında birçok kaynak ve araç sunuyor.

İklim Hedefi Hızlandırma Programı’nın doğaya olduğu kadar şirketlere de önemli katkıları bulunuyor.

Program sayesinde şirketler;

  • Teknik seviyede bilgi içeren çevrimiçi akademi oturumlarını takip edecek,
  • Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) uzmanlarının katılımı ile gerçekleşecek atölye çalışmaları ile kapasite geliştirebilecek,
  • Grup çalışmaları ve birbirinden öğrenecek, sektördeki uzmanlara ve networking fırsatlarına erişecek
  • Ülke düzeyinde paydaşlar arası üst düzey toplantılara katılma imkanlarından yararlanacak,
  • 2050’ye kadar net sıfıra ulaşmak için bilime dayalı emisyon azaltma hedeflerini belirlemek için ihtiyaç duydukları yol haritasını oluşturabilecek,
  • Yatırımcıların, çalışanlarının ve hissedarlarının beklentilerine cevap verecek bir emisyon azaltım stratejisi geliştirebilecek,
  • Bilime Dayalı Hedefler İnisiyatifi (SBTi) metodolojisine uygun kaynaklara erişim ile net sıfır kavramına, asgari gerekliliklerine, süreçlerine, faydalarına ve uygulama aşamalarına ilişkin bilgilerini geliştirecek,

Küresel seviyedeki standartlarda ve iyi uygulamalardan oluşturulmuş yerel ihtiyaçlara cevap veren sunumlardan faydalanacaklar.

globalcompactrturkiyeDünyanın 4 bir yanında eş zamanlı olarak uygulanıyor

Türkiye’de İklim Hedefi Hızlandırma olarak geçen “Climate Ambition Accelerator” programı Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Brezilya, Danimarka, Ekvator, El Salvador, Endonezya, Fas, Finlandiya, Hindistan, Hollanda, İspanya, İsveç & Lihtenştayn, Kolombiya, Kosta Rika, Meksika, Norveç, Portekiz, Rusya, Sri Lanka, Sırbistan, Tanzanya ve Tayland gibi dünyanın 4 bir yerinden ülkelerde de uygulanacak.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.