İklim Değişikliği Başkanlığı Kurumsallaşıyor: Sera gazında denetim dönemi

İklim Değişikliği Başkanlığı Hizmet Birimleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye’nin iklim değişikliği taahhütlerini yerine getirmek, izlemek ve raporlamak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Başkanlığa bağlı ‘Sera Gazı Azaltım Politikası’, ve ‘Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi’ Daire Başkanlıkları başta olmak üzere yeni birimler kuruldu.

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye

Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği BakanlığıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kapsamında faaliyet gösteren İklim Değişikliği Başkanlığı için kritik düzenlemeler yürürlüğe girdi. Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele taahhütlerini yerine getirmek, izlemek ve raporlamak üzere Bakanlık bünyesinde ilgili başkanlığı oluşturuldu.
21 Haziran 2022 tarihli ve 31873 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelikte aynı zamanda Karbon Fiyatlandırma Daire Başkanlığı, Sera Gazı Azaltım Politikası Daire Başkanlığı, Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Daire Başkanlığı, Teknoloji ve Yeşil Dönüşüm Dairesi Başkanlıkları da kuruldu.

İklim değişikliği için strateji ve denetim

Konunun özellikle iş dünyasının kendi bünyelerinde oluşturacakları birimlerle daha etkin yönetilebileceğini ifade eden uzmanlar, sera gazı konusu iki ayrı başkanlık tarafından takip edileceğini, bir birimde strateji ve politikaları belirlenirken, diğer birimde ise takip ve izlemeye dayanan bir süreç geliştirileceğini ifade ettiler.
Konunun planlama ve imar gibi özel sektörün rahatça by-pass edebildiği mekanizmaların yeni iş alanı olmaması için kamuoyunun doğru bilgilendirmesi ve dijital teknolojili yöntemlerin kullanılması önem taşıyor.

Emisyon Ticaret Sistemi ve Karbon Fiyatlaması

 Dr. Emre Ilıcalı
Dr. Emre Ilıcalı

Yönetmeliğin Emisyon Ticaret Sistemi’ne de ışık tuttuğunu, yakın zamanda sera gazı azaltım konusunu ciddiye almayan ihracatçılar için sınırda karbon vergisi gibi ilave yükler geleceğini ifade eden Dr. Emre Ilıcalı, “Kurulacak olan Karbon Fiyatlandırma Daire Başkanlığı’nın bu alanda ihracatçılara rehber ve yönlendirici olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Bir ilk daha: Yeşil Dönüşüm Daire Başkanlığı

Bakanlıktaki yeni yapılanma sayesinde iklim değişikliğiyle mücadele için uluslararası alanda finansman arayışına gidileceğini belirten Dr. Emre Ilıcalı:
“Olumlu bulduğumuz bir başka gelişme de yeşil dönüşüm konusunun teşkilatta ayrıca yer almış olması. Yeşil Dönüşüm Daire Başkanlığı’nın tüm sektörlerde çevre dostu anlayışın hâkim olması adına eylem planları ortaya koyacağını görüyoruz. Tabii ki bu sadece mevzuatlar ve kamu yaptırımları ile çözülebilecek bir sorun değil. Topyekûn mücadele ve işbirliği gerektiriyor. Yeni düzenlemeler ülkemize hayırlı olsun” diye konuştu.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.