Uluslararası Jeotermal Kongresi (IGC) ikinci kez Türkiye’de yapılacak. Jeotermal enerji üretim kapasitesini Mart 2017 itibariyle 858 MW’ye çıkaran Türkiye Uluslararası Jeotermal Kongresi’ne ev sahipliği yapacak. Dünya Bankası tarafından 22-24 Mayıs 2017 tarihinde İzmir’de düzenlenecek olan Uluslararası Jeotermal Kongresi’nin ilki geçen yıl haziran ayında yine İzmir’de gerçekleştirilmişti.
Türkiye’nin jeotermal enerji üretim kapasitesi 2008’de sadece 30 MW iken çok hızlı bir artışla 858 MW’ye yükseldi. IGC tarafından yapılan değerlendirmede, Türkiye’nin, planlanan ya da geliştirilmekte olan 1000 MW’ye kadar ek kapasiteyle küresel olarak en sıcak jeotermal pazarlardan biri olmaya devam ettiği belirtildi.
MENDERES DELTASINDA TOPLANIYOR
Açıklamada, “Türkiye artan enerji talebi ve uygun fiyat-tarifelerle hareket ederek, özel geliştiriciler orta ve büyük ölçekli jeotermal santrallerin geliştirilmesini ağırlıklı olarak Güney Batı’daki Menderes bölgesinde geliştirdi” denildi. Kongre, Türkiye’nin jeotermal enerji endüstrisinin merkezinde yapılacak ve etkinlik, geliştiriciler, operatörler, tedarikçiler, finansörler, hükümet organları ve belediyelerden gelen temsilcileri bir araya getirecek.
FON SAĞLAYAN PROGRAMLAR TANITILACAK
Bu yılki konferansta ilk gün, Dünya Bankası çalıştayı ile başlayacak ve Türkiye’de Dünya Bankası’nın jeotermal gelişimine fon sağlayan programları tanıtılacak. Çalıştay, katılımcılara Dünya Bankası’nın, risk azaltma ve proje finansmanı için finansman da dahil olmak üzere jeotermal gelişimini nasıl desteklediğini öğrenmek için fırsatlar sağlayacak.
Diğer konular jeotermal enerjinin araştırılması, sondajı ve üretimi olacak. Farklı forumlarda konferans, jeotermal enerji santrallerinin ekonomisi ve verimliliği, finansman ve finansman imkânları, ısı üreten tesislerin geliştirilmesi için umutlar, soğutma ve ölçekleme ve CO2 gibi rezervuar zorluklarını tartışacak.