güneş enerji sektöründe firma sayısı

Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı son verilere göre 1000’i geçti.

Güneş enerjisi sektöründe güneş paneli, kablo ve invertör üretimi, işletme ve bakım, akıllı şebekeler, e-mobilite, blok zincir uygulamaları, enerji yönetimi ve izleme, enerji depolama çözümleri, enerji verimliliği ve danışmanlık hizmetleri gibi alanlarda toplam 1.000 civarında firma faaliyet gösteriyor.

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü – GÜNDER tarafından hazırlanan ve “Güneş Enerjisi Küresel Piyasa Görünümü 2023-2027” raporunda yer verilen bilgilere göre, Türkiye’de yerel hizmetler sunan küçük şirketler hariç olmak üzere aktif olarak çalışan 250’den fazla Mühendislik, Tedarik ve İnşa (EPC) şirketi bulunuyor. Bu canlı sektörlerin sonucunda Türkiye güneş enerjisi sektörü şu anda 50 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor.

 

Güneş enerjisi çatı GES, hibrit ve depolama teknolojileriyle büyüyor

Arazi ve çatı güneş sistemleri için yeni kapasite tahsisinin yanı sıra hibrit santraller, elektrikli araç şarj altyapısı ve depolama teknolojilerinin gelişmesi güneş enerjisi kurulu gücünün artmasını sağlıyor. Sanayi ve ticari çatı üstü güneş enerjisi pazarında yapılan başvuruların sayısı 2022 yılında 2 bin projeyi aşarken, yıllık kurulu kapasitesi 1000 MW’nin üzerine çıktı.

Sektör paydaşları tarafından yapılan araştırmalara göre, fabrikalar, oteller ve hastaneler gibi uygun çatılara sahip işletmeler için kendi elektrik ihtiyacı (öztüketim) için 10 GW seviyesinde bir potansiyelin olduğu tahmin ediliyor.

Temmuz 2023 itibarıyla Türkiye’de panel üreticisi sayısı 60’a ulaştı. Mevcut güneş paneli üreticilerinin toplamda 25-30 GW yıllık üretim kapasitesi olduğu düşünülüyor. Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü ise 2023 Temmuz ayı sonu itibariyle 10 bin 352 MW’ye ulaştı. Ülkemizin toplam kurulu gücü de 105.059 MW seviyesine yükseldi.

güneş enerji sektöründe firma sayısıGüneş enerjisinde 2035 yılında 29,6 GW kurulu güç hedefleniyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Türkiye’nin Ulusal Enerji Planı’nı 2020’den 2035’e kadar kapsayacak şekilde yayımladı. Plana göre, Türkiye’nin toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün 2035 yılında 189.7 GW’ye ulaşması beklenirken, güneş, rüzgar ve nükleer enerjinin sırasıyla 52.9 GW, 29.6 GW ve 7.2 GW’ye yükseleceği öngörülüyor.

Bu artışın %74.3’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından, özellikle güneş ve rüzgar enerjisinden oluşması hedefleniyor. Esneklik ihtiyacını karşılamak için pil kapasitesinin 7.5 GW’ye, elektrolizer kapasitesinin 5 GW’ye ve talep tarafı katılımının ise 1.7 GW’ye çıkarılması öngörülüyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.