Gülpınar Rüzgar Enerji Santrali ERN Holding ve Yıldızlar Grup Yenilenebilir Enerji Yatırımları Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Projeleri

Gülpınar Rüzgar Enerjisi Santrali, yıllık olarak 630 milyon kWh yenilenebilir enerji üretimi ile 200 bin hanenin, yani yaklaşık 1 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılayacak. Proje 400.000 ton karbon emisyonunun (CO₂) önüne geçerek çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak.

ERN Holding

Çanakkale Denizgöründü mevkiinde bulunan, Gülpınar RES Projesi’nin 35 MW’lık ilk fazı Mart 2020’de devreye alınmıştı. Proje kapsamında gerçekleştirilen ilave 159 MW ikinci faz yatırımı ile toplamda 194 MW kurulu güce erişilmesi ve Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanmasında ilave kapasite yaratılması açısından kritik bir rol oynaması hedefleniyor.

250 Milyon Avro’luk yatırım

Toplam yatırım tutarı 250 milyon Avro olan Gülpınar RES Projesi, finansmanını Alman İhracat Destek Kuruluşu olan Euler Hermes garantisi kapsamında KfW-Ipex Bank’tan sağlanan 96,5 milyon Avro ile gerçekleştiriyor. Geri kalan kısım ise Türkiye İş Bankası ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’ndan temin edilen krediler ile finanse ediliyor.

Türkiye’nin en büyük beşinci rüzgar enerjisi santrali

Çanakkale Denizgöründü mevkiinde bulunan, Gülpınar Rüzgar Enerji Santrali, Mayıs 2024 itibariyle tüm fazları devreye alındığında, Türkiye’nin en büyük beşinci rüzgâr enerjisi santrali yatırımı olacak. Bu büyük proje, ülkenin enerji sektöründeki potansiyelini artırarak sürdürülebilir bir enerji geleceğine katkı sağlayacak.

Yıldızlar Grup LogoGülpınar RES Projesi Finansman Kapama toplantısında açıklamalarda bulunan Yıldızlar Grup ve ERN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Müfit Eren, “Hem ülkemiz hem de geleceğimiz için önemli bir yatırım argümanı ve aynı zamanda yarınlarımızın teminatı olan yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi için sürdürülebilirliği işimizin odağına aldık. Gülpınar Ruzgar Enerjisi Santrali, yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve ilave kapasite yaratılması bakımından önem arz ediyor. Gülpınar Ruzgar Enerji Santrali projemizde, Mayıs 2024’te türbinlerin tamamının devreye alınmasıyla toplam 194 MW kurulu güce erişeceğiz. Gülpınar RES, Türkiye genelinde rüzgar enerjisi alanındaki en büyük beşinci Ruzgar Enerjisi Santrali olacaktır” dedi.

Ulusal ve uluslararası hedefler

ERN Holding ve Yıldızlar Grup, sadece Gülpınar Rüzgar Enerjisi Santrali ile değil, aynı zamanda gelecekteki yenilenebilir enerji projeleri ile büyümeyi hedefliyor. Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründe uluslararası bir oyuncu olma amacı taşıyan grup, bu alanda önemli bir rol oynamayı amaçlıyor.

Projenin finansman kapama toplantısında konuşan ERN Holding ve Yıldızlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Müfit Eren, “Hedefimiz, önümüzdeki 5 yıl içerisinde şirketimizin yenilenebilir enerji alanında ülkemizin sayılı şirketleri arasına girmesini sağlamaktır. Bir taraftan yurtiçinde büyürken, diğer taraftan da vizyonumuzu ve tecrübelerimizi yurtdışına taşıyarak benzer projeler gerçekleştirmek ve enerji konusunda uluslararası bir oyuncu haline gelebilmektir” dedi.

Gülpınar Rüzgar Enerji Santrali ERN Holding ve Yıldızlar Grup Yenilenebilir Enerji Yatırımlar Finansman Kapama Toplantısı
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Yıldızlar Grup ve ERN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Müfit Eren, KfW IPEX-Bank Genel Müdür’ü Belgin Rudack, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop

Destekçilerin memnuniyeti

ERN Holding ve Yıldızlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Müfit Eren, projeye destek veren tüm kuruluşlara teşekkür etti. Ayrıca, Alman İhracat Destek Kuruluşu Hermes, KfW IPEX-Bank, Türkiye İş Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, türbin tedarikçisi Enercon ve diğer katkı sağlayan tüm ekiplere teşekkürlerini iletti. Toplantıda gelen kredi ödeme takvimi ve kredi faiz oranları hakkındaki soruya Eren, kredilerin 10 yıl vadede gerçekleştiğini ve çeşitli faiz oranlarında alındığını belirtti. Gülpınar Rüzgar Santrali projesinde enerji depolama çözümü yer almamakta. Eren, enerji depolamalı projelerinin de ön çalışma aşamasında olduğunu açıkladı.

KfW IPEX-Bank Genel Müdürü Belgin Rudack, Türkiye ekonomisini uzun yıllardır desteklediklerini ve sürdürülebilir projelere verilen destekten gurur duyduklarını belirtti. Özellikle Türkiye’nin büyük projelerinde hep yer aldıklarını belirten Rudack, konuşmasının son bölümünü Türkçe olarak tamamladı.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ise enerji sektöründeki karbon ayak izini azaltma hedeflerine vurgu yaparak, ERN Holding ve Yıldızlar Grup’u tebrik etti ve Türkiye’nin rüzgar enerjisi kapasitesini artırmaya yönelik hayallerini paylaştı. Türkiye’nin 2030 hedeflerine ulaşması için önündeki sürenin uzun gibi görülmemesi gerektiğini, bu büyüklükteki projelerin belirlenen hedeflere ulaşmak için  önümüzdeki dönemde çok sayıda faaliyete geçmesi gerekliliğini belirtti.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop ise Gülpınar RES projesinin ulusal ve uluslararası finans kuruluşlarının katkılarıyla hayata geçirilmesinin büyük bir önem taşıdığını ifade etti.

Sonuç olarak, Gülpınar Rüzgar Enerjisi Santrali, Türkiye’nin enerji sektöründe önemli bir dönüm noktası ve sürdürülebilir enerji alanında ülkemizin gelecek hedeflerine ulaşmak için öne çıkan bir adım.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.