Eti Bakır su ve karbon ayak izi

2005 yılında yapılan özelleştirmeyle Cengiz Holding’e devredilen Eti Bakır A.Ş., 9 tesisine ait su ve karbon ayak izini çıkardı.

Eti Bakır Genel Müdür Yardımcısı Asım Akbaş, su kaynaklarının verimli kullanımı, atık suyun üretimde yeniden kullanılması, madencilikte modern üretim yöntemlerinin yürütülmesi gibi önlemlerle su ve karbon ayak izi miktarında, dünya madencilik sektörü ortalamalarına göre oldukça rekabetçi durumda bulunduklarını söyledi.

Ayak izi çalışmalarının; İzmir – Halıköy, Kastamonu – Küre, Samsun, Giresun – Lahanos, Artvin – Murgul, Artvin – Cerattepe, Adıyaman, Siirt – Madenköy, Mardin – Mazıdağı işletmelerini kapsadığını dile getiren Akbaş, şöyle devam etti: “Dünya bakır üretimi ortalamalarına baktığımızda 1 ton bakır üretimi için 97 metreküp su kullanıldığını görüyoruz. Bu miktar Eti Bakır tesislerinde 73 metreküp. Yine dünyada bakır işletmelerinin ortalama karbon emisyon oranı üretilen her bir kilogram bakır için 3,7 kilogram karbondioksit civarında.

“5 yıl içinde ayak izimizi yüzde 10 düşüreceğiz”

Eti Bakır’da ise bu oran 3,2 kilogram. Bakır üretiminde bir sanayi devi olarak Eti Bakır’ın öncelikli gündem maddelerinin arasında, sürdürülebilirlik bulunuyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde tesis bazında yapacağımız çalışmalarla su ve karbon ayak izimizi düşürmeyi hedefliyoruz. Gelecek beş yıl içinde ayak izimizi %10 düşürmek için çalışmaya devam ediyoruz.”

Eti Bakır Mardin/Mazıdağı işletmesi
Eti Bakır Mardin/Mazıdağı işletmesi

Karbondioksit emisyonlarını aşağı çekmek için yutakların önemine değinen Asım Akbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sürdürülebilir bir madencilik için çok önemli karbondioksit yutakları olan ağaçlandırma çalışmalarımıza önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.

Halihazırda dört tesisimizde bulunan yaklaşık 1,5 milyon ağacımız sayesinde yılda 58.420 tonluk karbondioksit yutağı oluşturduk. Bu yutağın da etkisiyle1 kilogram bakır üretimi başına ortaya çıkan 3,2 kilogramlık karbondioksit salımını 2,6 kilograma düşürdüğümüzü söyleyebiliriz. Bu da karbon ayak izimize olumlu katkı yapıyor.”

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.