Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklar için verilen teşviklerin başarılı sonuçları olduğunu belirterek, “Bugüne kadar yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin teşvik edilmesi, yenilenebilir yatırımlarına ivme kazandırdı ve Türkiye elektrik üretiminde Avrupa’nın en büyük altıncı elektrik pazarı konumuna ulaştı” dedi.

10.Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın (EIF) açılışında konuşan Mustafa Yılmaz, son 1 yılda elektrik üretiminde yerli kaynakların payının yüzde 50’ye yaklaştığına dikkati çekerek, “2000’lerin başında sadece 10 bin megavat seviyelerinde olan hidrolik kurulu gücümüz, 30 bin megavata doğru hızla ilerliyor. Bugün, 6 bin 400 megavata yaklaşan rüzgar kurulu gücüne sahip Türkiye, rüzgar enerjisi santrali kurulumunda Avrupa’da üçüncü, dünyada ise yedinci sırada yer alıyor.” ifadesini kullandı.

Yılmaz, elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklar için verilen teşviklerin sektörü olumlu etkilediğini dile getirerek, “Bugüne kadar yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin teşvik edilmesi, yenilenebilir yatırımlarına ivme kazandırdı ve Türkiye elektrik üretiminde Avrupa’nın en büyük altıncı elektrik pazarı konumuna ulaştı. Yenilenebilir enerjideki gelişim sürecinde özel sektör üzerine düşeni layıkıyla yaptı. İşletmeye alınan yeni kapasitenin yüzde 96’sı özel sektör tarafından kuruldu. 15 yıl önce elektrik üretiminde sadece yüzde 32 düzeyinde olan özel sektörün payı bugün yüzde 75’e ulaştı” diye konuştu.

ENERJİ, EN HIZLI BÜYÜYEN PİYASAMIZ

Enerji piyasasının liberalleştirilmesiyle özel sektörün elektrik piyasasında yatırımlarını artırdığını vurgulayan Yılmaz, girişimcilerin risk alma konusundaki cesareti ve yapılan düzenlemeler sayesinde sektörün başarılı bir sınav verdiğini söyledi.

Yılmaz, EPDK’nın yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretimindeki payını artırmak amacıyla üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini belirterek, şunları kaydetti: “Bugün Türkiye, 81 ilin tamamına doğalgaz ulaştırma hedefine ulaşmak için gün sayan, kaçak akaryakıt sorununu çözmüş, Avrupa’nın en kaliteli benzin ve mazotunun satıldığı bir ülke.

Ülkemiz, yerli ve yabancı çok sayıda şirketin akaryakıt sektöründe faaliyet gösterdiği, otogaz kullanımı açısından dünyada ikinci, otogaz kullanan araç sayısı ve istasyon sayısı bakımından ise dünya lideri konumunda bulunuyor. Enerji piyasamız OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen piyasa konumuna erişti.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.