TOBB Ekonomi ve Teknoloji (ETÜ) Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve TOBB ETÜ Enerji Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sadık Kakaç, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması gerektiğini söyledi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) tarafından TÜ Balkan Kongre Merkezi’nde “Elektrik Enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarında Ülkemizdeki Durum” konulu konferans düzenlendi. Aynı zamanda Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Şeref Üyesi de olan Prof. Dr. Sadık Kakaç, konferansta Türkiye’nin mevcut enerji kaynakları, yenilenebilir enerji ve Türkiye’nin enerji kullanımındaki genel durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR ARTMALI

Prof. Dr. Kakaç, konferans öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, enerji ihtiyacının karşılanması için mevcut enerji kaynaklarının tümünden yararlanılması gerektiğini vurguladı. Her ülkenin belli oranda enerjide dışarıya bağımlı olduğunu ifade eden Kakaç, şunları söyledi: “Enerjide bağımsız olan bir ülke yoktur. Öyle ya da böyle bağımlı olacaksın. Bizim çelik üreten merkezlerimiz var.

Buralara yüksek kaliteli kömür gerekiyor. Dışarıdan kömür almaya mecburuz. Dolayısıyla birinden alacaksın. Ama bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir kaynakları artıracaksınız. Türkiye’de hidrolik santrallerin yüzde kırkı kömür yataklarının üçte biri değerlendirilmiş. Bunların değerlendirilmesi gerekiyor.”

Her enerji kaynağının çevreye az yada çok zararı olduğunu da belirten Kakaç, şöyle devam etti: “Çevreye zarar vermeyen hiçbir enerji kaynağı mevcut değildir. Her türlü enerji kaynağı çevreye zarar verir ama sistemleri öyle bir şekilde geliştireceksin ki çevreye en az zarar verecek. Çevre zararlarını azaltmak için en önemli program karbondioksit üretimidir. Santralleri, karbondioksit tutucuları, kömür santrallerini geliştirdikçe çevre de az kirlenecek. Bütün mesele budur.”

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.