Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı halk sağlığını tehdit eden şirketler ile taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ürünlerini açıkladı. Aralarında et, süt ürünleri, bal, zeytinyağı ve takviye gıda ürünlerinin yer aldığı 355 parti ürün üreticileri ile birlikte tüketicilerin bilgisine sunuldu. Gıda sahtekârlarının ana besin kaynakları üzerinde yaptığı hileler, sertifikalı doğal ve organik ürünlerin önemini bir kez daha gözler önüne koydu. Ancak gerek halkımızın büyük çoğunluğunun sağlıklı beslenmeyi yeterince önemsememesi, gerekse doğal ve organik ürün fiyatlarının normal besinlere kıyasla yüksek olması tüketimin az olmasına neden oluyor.

Kusurlu gıdalar açıklandı
Ağustos ayı itibariyle yapılan 558 bin 492 denetim sonucu kusurlu bulunan gıda sahtekârları, halk sağlığını tehdit eden ürünleri ile birlikte bakanlık tarafından açıklandı. Süt ürünlerinde bitkisel yağlar, jelatin ve nişastaya, zeytinyağlarında mumsu maddelere ve yüksek asitli pirina yağına, balda ürünün kalitesini önemli ölçüde etkileyen yetersiz düzeyde prolin miktarına ve diastaz sayısına rastlandı. Denetimlerde ortaya çıkan sonuçlara göre en çok taklit ve tağşişin yapıldığı besin grubu ise et ürünleri oldu. Listede, birçok katkı maddesine rastlanan et ürünlerinin yanı sıra sildenafil, tadalafil, sibutramin gibi etken ilaç maddeleri içeren takviye gıdalar ve buğday nişastası hücreleri katılan çeşitli baharatlar da yer aldı.

Doğal ve organik ürünler fuarı
Bakanlık tarafından sertifikalandırılan organik besinlerle ilgili en büyük handikap ise fiyatlarının normal besinlere kıyasla fazla olması. Hatırlanacağı üzere Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği de (ETO) Türkiye’de doğal ve organik ürün tüketim miktarının kişi başına yıllık 1 Euro’nun altında olduğunu açıklamıştı. Tüketicilerin bu konuda bilgi sahibi olması ve sağlıklı ürünleri tanıyabilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen Doğal, Organik ve Sağlıklı Ürünler Fuarı Exponatura’16, 3-6 Kasım tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilere açacak. Fuarda bitkisel ürün ve gıdalar, organik (ekolojik) ürünler, içecekler, doğal tedaviler, bitkisel ilaçlar, bitkisel kozmetik ve güzellik ürünleri yer alacak.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.