Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), 2040 yılına kadar küresel ölçekte enerji üretiminin yüzde 40’ının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacağını öngörüyor.

IRENA Uluslararası Yenilenebilir Enerji AjansıÖzellikle son 10 yılda başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerjilerde adeta patlama yaşanması, enerji sektöründe hızlı bir dönüşümü beraberinde getiriyor. Güneş ve rüzgar enerji santrallerinde kurulum maliyetlerinin düşmesinin yanısıra enerji depolama teknolojisinin ilerlemesi yeşil enerjinin yıldızını iyice parlatıyor.

Reuters tarafından yayınlanan “Energy 100” raporunda, yenilik, çevresel etki, sosyal sorumluluk ve risk yönetimi gibi 8 kritere dayanılarak hem geleneksel hem yenilenebilir şirketler değerlendirildi.

Raporda, sağlam finansal araçlara ek olarak, gelişmiş sürdürülebilirlik programları yaratan, çığır açan teknolojileri geliştiren ve çevreleyen topluluklardan fayda sağlayan “bilanço ötesinde” önde gelen şirketler var.

Energy 100 listesinde yeralan dünyanın önde gelen 14 yenilenebilir enerji şirketinin çoğunun Çin, Hong Kong veya Tayvan merkezli olması ise dikkat çekiyor.

Canadian Solar1-Canadian Solar
Dünyadaki en büyük üç güneş enerjisi şirketinden biri. Toronto merkezli Canadian Solar, yüksek verimli bir güneş paneli geliştirerek, mevcut teknolojiye göre daha güvenilir olduğunu ve daha geniş bir sıcaklık aralığında çalıştığını gösterdi.

Şirketin en son yayınladığı Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporuna göre, Canadian Solar, 2012 yılından bu yana her 1 MWh’lik elektrik üretimi başına karbon emisyonunu yüzde 42 oranında azalttı.

Canadian Solar ayrıca sahra altı Afrika’da kullanılan gazyağı lambalarını güneş enerjisi ile çalışan ışıklarla değiştirmek için bir proje de yürütüyor. Şirket, UNESCO Dünya Mirası alanı olan Ruanda’daki Virunga Milli Parkı’na ve nesli tükenmekte olan dağ gorillerine ev sahipliği yapan parkın enerji ihtiyacı için de güneş paneli kurulumu gerçekleştirdi.

2-CropEnergies
Almanya’nın Mannheim merkezli Avrupa’nın önde gelen biyoyakıt üreticisi. Yenilenebilir bitkilerden biyoetanol, biyodizel gibi yakıtlar üretiyor. Benzinli ve dizel yakıtlara göre daha az karbon emisyonuna neden olması çevre dostu.

Mannheim kentinde bulunan CropEnergies yakıtları yenilenebilir bitkilerden çıkarıyor. CropEnergies’in biyoetanolü gibi bu tür biyoyakıtlar, benzinli veya dizel yakıtlara kıyasla daha az karbon dioksit yayıyor.

CropEnergies, 2017 yılında çevre dostu yakıt üretimi ve tüketimi sayesinde gelirlerini yüzde 31 oranında artırdı.

3-First Solar
Arizona merkezli güneş panelleri üreticisi. First Solar, dünya genelinde çok sayıda GES kurulumları gerçekleştiriyor. Şirketin ince film panelleri, geleneksel güneş panellerinin karbon ayak izinin yaklaşık yarısına sahip.

First Solar, teknolojisinin geleneksel elektrik üretim yöntemlerine kıyasla yüzde 89-98 daha az sera gazı salımına neden olduğunu açıkladı.

4-GCL-Poly Energy
Hong Kong merkezli yeşil enerji üreticisi. GCL-Poly, kojenerasyon endüstrisinin lideri. Bu tip santraller aynı anda kullanılabilir ısı ve elektrik üretme özelliğine sahip. Şirket ayrıca organik atıkların yakılarak enerji üretilmesiyle ilgili projeler üzerinde de çalışıyor.

5-Global Pvq SE
Almanya merkezli fotovoltaik güneş panelleri üreticisi. Global PVQ, daha önce Q-Cells olarak biliniyordu.

6-Green Plains
Nebraska merkezli etanol üreticisi. Etanol, mısır ve buğday gibi bitkilerden elde edilen yüksek oktanlı biyoyakıt çeşidi. Üretimini yerel olarak gerçekleştiriyor ve kırsal kesimlerde işsizlikle mücadele için yeşil işler yaratmaya çalışıyor.

7-Guodian Technology & Environment Group
Pekin merkezli Guodian Technology & Environment Group, çevre ve enerji koruma çözümleri sunuyor. Şirketin işi iki kısma ayrılıyor; Birincisi, emisyonları azaltan ve enerji verimliliğini en üst düzeye çıkaran Çin’deki kömür santrallerine teknoloji sağlıyor. İkincisi ise şirketin çevre koruma bölümünden oluşuyor. O da  kükürt oksit kontrolü, denitrifikasyon ve su arıtma teknolojileri sunuyor.

8-Hanergy Thin Film Power Group
Hong Kong merkezli bir güneş panel üreticisi. Hanergy’nin esnek ve hafif olan ince film panelleri, güneş enerjisi ile çalışan bir otomobilin veya mobil elektroniğin yüzeyinde olduğu gibi çeşitli uygulamalarda kullanımı kolay hale getiriyor.

9-Inox Wind
Energy 100 listesine Hindistan’dan girebilin tek yenilenebilir enerji şirketi. Rüzgar türbini üreticisi olan InoxWind, ayrıca rüzgar ölçümü ve türbin bakımı gibi hizmetleri de verebiliyor. Hindistan’ın dört bir yanındaki rüzgar enerjisi santrallerinde imzası var.

10-Jiangsu Akcome Science & Technology
Çin merkezli olan şirket fotovoltaik güneş panelleri üretiyor. Zhangjiagang’da kurulu ve aynı zamanda Çin’deki güneş enerjisi istasyonlarına yatırım yaparak işletmesini gerçekleştiriyor.

11-Motech Industries
Tayvan merkezli şirket dünyadaki beşinci en büyük güneş pilleri üreticisi.

12-Pacific Ethanol
Kaliforniya merkezli etanol üreticisi. Pacific Ethanol, ABD’nin Ortabatı bölgesinde birçok rafineriye  sahip. Kaliforniya’nın eski senatörü Bill Jones tarafından kuruldu.

13-Renewable Energy Group
Iowa merkezli biyodizel üreticisi. Şirket, ABD ve Avrupa’da bir rafineriler ağı işletiyor. Şirketin ürettiği akaryakıt, geleneksel dizel üretimiyle ile karşılaştırıldığında en az yüzde 50 daha az sera gazı emisyonuna neden oluyor.

14-Risen Energy
Çin merkezli fotovoltaik güneş paneli üreticisi. Risen Energy, 1986 yılında kuruldu ve 2010 yılında halka açıldı. 2015 yılında sosyal sorumluluk projesi olarak Çin’in Gansu eyaletindeki bir anaokuluna off-grid fotovoltaik sistem bağışı yaptı.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.