küresel yenilenebilir enerji kapasitesi

Ernst & Young (EY) danışmanlık şirketi, bugün dünya genelinde kuruluma hazır 13 bin yenilenebilir enerji projesi ile 2 trilyon ABD doları tutarında yatırım fırsatını ortaya koyan küresel bir araştırma yayınladı.

Araştırmaya göre, temel atmaya hazır bu projelerin, toplamda 1 TW’lik (Terawatt) ek yenilenebilir enerji üretim kapasitesi sağlayabilme potansiyeli var.

EY Küresel Enerji Lideri Serge Colle, “Bu yeni rapor, hükümetler ve özel sektör arasındaki küresel işbirliği ile yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırmanın gerçek potansiyelini ortaya koyuyor. COVID-19 sonrası yeşil bir toparlanmayı mümkün kılabilecek, ‘temel atmaya hazır’ yatırım yapılabilir projeleri haritalandırıyor” diyor.

10 milyon yeni istihdam yaratma potansiyeline sahip

Halihazırda planlarda yer alan proje stoku, yerelde ve tedarik zincirinde 10 milyona yakın yeni istihdam yaratma potansiyeline sahip. Araştırma, 47 ülkeyi kapsadığı için, aslında çok daha büyük olan toplam küresel fırsatların yalnızca bir kısmını ortaya koyuyor.

Bu projeler aynı zamanda, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) geçtiğimiz mayıs ayında yayınladığı “2050’de Sıfır Emisyon: Küresel Enerji Sektörü için Yol Haritası” na da somut ve gerçekçi bir katkı sağlıyor. Planlanan yenilenebilir enerji projeleri 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini merkeze alıyor ve ele alınan ülkeler için 2030 yılına kadarki emisyon azaltım hedefinin karşılanmasını sağlıyor.

Küresel araştırma ile eş zamanlı olarak İngiltere, Türkiye ve Güney Afrika’ya odaklanan ulusal düzeyde derinlemesine analizler de sunuluyor. Bu araştırma ile Türkiye için ilk defa COVID-19 sonrası yeşil bir toparlanma projeksiyonu yapılıyor.

Türkiye’de 110 bin yeni istihdam yaratabilir

Araştırmaya göre, Türkiye’de 9,2 GW’lik ek yenilenebilir enerji kapasitesi inşa edecek 238 projeden oluşan hazırdaki proje stoku, 110 bin yeni istihdamı destekleyecek 19,4 milyar dolarlık bir yatırım fırsatını temsil ediyor. Bu aynı zamanda, Türkiye ekonomisinin toparlanmasını hızlandıracak, kömür bölgelerinin dönüşümünü gündeme sokabilecek sanayi kümeleri oluşturma potansiyeline sahip güçlü bir yenilenebilir enerji tedarik zinciri oluşturma fırsatı sunuyor.

Kömür gibi fosil yakıt temelli sektörlerle kıyaslandığında, yenilenebilir enerji projelerinin çok daha yüksek istihdam oranı ile Türkiye’de yeşil bir ekonomik toparlanmaya katkı koyacağı belirtiliyor. Kuruluma hazır yenilenebilir enerji projeleri, 110 bin yeni istihdam olanağı ile mevcut kömür madenciliğinin sağladığı istihdamın iki katı istihdam potansiyeline sahip olduğu ortaya konuyor.

Yenilenebilir enerji alanındaki bu fırsatlar IEA’nın Net Sıfır Emisyon raporu ile yeni petrol, kömür ve doğal gaz sahalarına tamamen son verilmesi gerektiği çağrısını destekler nitelikte. Petrol ve doğalgazdan elde edilen gelirler yaklaşık yüzde 70 azalırken, 2021 yılı itibarıyla dünya çapında yeni kömürlü santral yatırımına ihtiyaç olmadığı, kuruluma hazır yenilenebilir enerji projelerinin yatırım ve istihdam potansiyelinin ortaya konmasıyla tekrar vurgulanıyor.

Türkiye’de kuruluma hazır 9.2 GW yenilenebilir kapasitenin kaynak dağılımı

Türkiye için kuruluma hazır olarak nitelendirilen 9,2 GW’lik yenilenebilir enerji kapasitesinin enerji kaynaklarına dağılımı şu şekilde;

Güneş enerjisi: 1,4 GW
Karasal rüzgar enerjisi: 6,4 GW
Offshore rüzgar: 1,2 GW
Hidroelektrik: 0,2 GW

Belirlenen proje stokunun, Türkiye’de sera gazı emisyonlarında yılda 35 MtCO2e azaltım sağlayacağı ve toplam emisyonları yaklaşık olarak % 7 azaltacağı tahmin ediliyor. Bu azaltım fırsatı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve iklim değişikliği hedeflerine ulaşmasına ve 2050 için net sıfır hedefi belirlemesine olumlu katkıda bulunabilir.

Diğer potansiyel faydalar arasında enerji bağımsızlığı ve enerji güvenliğinin sağlanması, daha temiz hava kalitesi sayesinde sağlık ve refah seviyesinde artış ve azaltılmış gürültü kirliliği de yer alıyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.