Ana Sayfa Yenilenebilir Enerji Depolamalı elektrik üretim tesislerine yeni düzenleme

Depolamalı elektrik üretim tesislerine yeni düzenleme

EPDK düzenlemeleri Depolamalı elektrik üretim tesisleri YEKA başvuruları

EPDK’nin yürürlüğe soktuğu “Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile depolamalı elektrik üretim tesislerine ilişkin önemli değişikliklere gidildi. Yeni yönetmelikle, bu tesisler için ön lisans başvuruları geçici bir süreliğine durduruldu.

2023 sonrası planlamalar doğrultusunda, TEİAŞ, önümüzdeki 5 ve 10 yıl içerisinde sistemlerine eklenebilecek bölgesel üretim tesisi kapasitelerini 2024’ün Nisan ayına kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK ile paylaşacak. Bu bilgiler aynı zamanda TEİAŞ’ın resmi internet sitesinde de duyurulacak.

EPDK düzenlemeleri Depolamalı elektrik üretim tesisleri YEKA başvurularıOrman izinleri ve yeni düzenlemeler

Yönetmelikle beraber, 2025 sonuna kadar tüzel kişilerce sunulan orman ön izinlerinin, ön lisans kapsamında alınan orman izni olarak değerlendirilmesi kararlaştırıldı.

Rüzgar ve güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri

TEİAŞ, rüzgar ve güneş enerjisi üretim tesislerine dair kapasite bilgilerini de bakanlıkla ve EPDK ile paylaşacak. Bu bilgiler, ön lisans başvurularının değerlendirilmesinde önemli bir role sahip olacak.

Ön lisans tadil başvuruları ve yükümlülükler

Yapılan değişikliklerle, ön lisans tadil başvurusunda bulunanların, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği doğrultusunda gerekli belgeleri 45 gün içinde EPDK’ye sunması gerekmekte. Ayrıca, TEİAŞ, yardımcı kaynak üniteleri hakkında elde edilen yıllık üretim verilerini bir sonraki yılın 10 Ocak tarihine kadar EPDK, piyasa işletmecisi ve DSİ Genel Müdürlüğü ile paylaşacak.

Türkiye, enerji sektöründe sürdürülebilirliği ve yeşil enerjiyi öncelikli kılmak adına önemli adımlar atmaktadır. Depolamalı elektrik üretim tesisleri, bu sürecin merkezinde yer alarak, ülkenin enerji dönüşümünde kilit bir role sahip.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse “Yeni 45 güneş enerjisi aday YEKA bölgesi duyuruldu” başlıklı makalemizi de ziyaret ediniz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.