COP28 Fosil Yakıt Anlaşması Sultan Al Jaber ve İklim Zirvesi Dubai İklim Değişikliği Müzakereleri

Sultan Al Jaber, fosil yakıtların azaltılması için baskıyı artırırken, OPEC’in direnciyle karşı karşıya

COP28 başkanı Sultan Al Jaber, zirvenin bitişine yakın, fosil yakıtlar üzerine anlaşmazlıkların çözülmesi için ülkeler üzerinde baskıyı artırdı. “Başarısızlık bir seçenek değil” diyerek, tüm taraflardan esneklik ve aciliyetle hareket etmelerini istedi. Özellikle Suudi Arabistan ve Hindistan gibi büyük fosil yakıt üreticileri, fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması konusunda anlaşmaya varılmasının önündeki ana engeller olarak görülüyor.

Küresel ısınmaya karşı kritik eşik

BM İklim Ajansı’nın başkanı, dünyanın 1.5 °C sıcaklık artışını sınırlama hedefinin bilimsel olarak açık olduğunu hatırlattı. Bu eşiğin aşılması, dünya nüfusunun yaklaşık 2 milyar insanını insan yaşamının sürdürülemez olduğu koşullara maruz bırakabilir.

COP28 Fosil Yakıt Anlaşması Sultan Al Jaber ve İklim Zirvesi Dubai İklim Değişikliği MüzakereleriFosil yakıtların azaltılması üzerine görüş ayrılıkları

COP28’in taslak anlaşması, fosil yakıtların “bilimsel verilere dayalı olarak aşamalı olarak azaltılması”ndan, “kısıtlanmamış fosil yakıtların” azaltılmasına kadar çeşitli seçenekler sunuyor. Bazı ülkeler, zengin ülkelerin yıllardır kaynaklarını tüketmesi nedeniyle fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılmasının öncelikle bu ülkeler tarafından yönlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

COP28’in gelecek yönü ve eleştiriler

COP28, geçen yıla göre iki kat daha büyük katılımla tarihin en büyük iklim toplantısı olarak nitelendiriliyor. Ancak BAE’nin ev sahipliği yapması ve Al Jaber’in aynı zamanda bir petrol şirketi başkanı olması nedeniyle eleştirilere maruz kalıyor. Al Jaber, fosil yakıt endüstrisinin bu zirvede daha önce hiç olmadığı kadar masaya geldiğini ve önemli adımlar attığını belirtiyor.

Geopolitik gerginlikler ve COP28’in geleceği

COP28’de, gelecek yılki COP29 zirvesinin nerede yapılacağına dair bir karar verilmesi bekleniyor. Rusya’nın herhangi bir AB üyesini COP başkanı olarak reddetmesi nedeniyle, Azerbaycan’ın ev sahipliği yapması muhtemel görünüyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.