PV drone

Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletinde inşa edilen güneş enerjisi santral projesi, insan eliyle taşımayı zorlaştıran karmaşık araziye sahip dik bir dağ yamacında yer alıyor.

Lufeng’de bulunan PV projesi için malzemeler tepenin eteğine yaklaşık 300 metre uzaklığa kadar taşınabildi. Malzemelerin o noktadan santral alanına taşınması ise insansız hava aracı drone yardımıyla gerçekleştirildi. Güneş panelleri drone ile taşındı.

Drone’lar maksimum 40 kg ağırlık kaldırabiliyor

Güneş Paneli DroneChina Anneng Group Proje Yöneticisi Ma Shaozhen’in verdiği bilgiye göre, drone’lar maksimum 40 kg kaldırma ağırlığına ve 500 metre uçuş mesafesine sahip. Daha önce engebeli arazide malzemelerin taşınması esas olarak insanlara ve atlara dayanıyordu. Bu durum projenin yavaşlamasına neden oluyordu. Örneğin iki işçinin 8,5 metrelik bir çelik parçasını hareket ettirip şantiyeye teslim etmesi yaklaşık 30 dakika sürüyordu. Güneş panelleri drone ile taşınınca bu işlemler daha verimli ve hızlı oluyor.

Düşük verimlilik, proje inşaat ilerlemesini ciddi şekilde etkiledi

Drone teslimatı hız, basit kullanım, güvenlik ve kontrol edilebilirlik gibi kolaylıklar sağladı. Drone’lar arazi koşullarından daha az etkilendiği için kötü yol koşulları, dik yokuşlar, zorlu malzeme taşıma, yüksek güvenlik riski ve düşük verimlilik gibi sorunları etkili bir şekilde çözdüğü belirtildi.

Yunnan Eyaleti, önümüzdeki üç yıl içinde 50 milyon kW PV ve rüzgâr enerjisi projesi inşa etmeyi planlıyor. Huadian (Lufeng) New Energy Development Genel Müdürü Yang Bin, drone’ların PV inşaatının inşaat süresini büyük ölçüde kısaltmasının beklendiğini söyledi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.