Çin güneş pili patent başvuruları LONGi monokristalin silikon verimliliği Perovskit-silikon tandem fotovoltaik teknolojisi

Çin’in güneş pili alanında 126,400 küresel patent başvurusu ile dünya lideri oldu.

Bu rakamlar, ülkenin Ulusal Fikri Mülkiyet İdaresi tarafından yayınlanan verilere dayanmakta. Güneş enerjisi teknolojisi, son yıllarda Çin’de büyük bir büyüme gösterdi. Çin’in fotovoltaik endüstrisindeki patent başvurularının yıllık ortalama büyüme oranı %23,1’e ulaştı​​​​​​​​.

LONGi Green Energy’nin dünya rekoru

LONGi Green Energy Teknoloji Şirketi, 2023 yılında, monokristalin silikon güneş pillerinde %27,09’luk bir dönüşüm verimliliği ile yeni bir dünya rekoru kırdı. Ayrıca, aynı şirket kristalin silikon-perovskit tandem güneş hücrelerinde %33,9 verimlilik ile başka bir dünya rekoruna imza attı. Bu gelişmeler, güneş pili teknolojisindeki ilerlemelerin somut örnekleri olarak öne çıkıyor​​​​.

Çin güneş pili patent başvuruları LONGi monokristalin silikon verimliliği Perovskit-silikon tandem fotovoltaik teknolojisiGüneş pili teknolojisindeki ilerlemeler

Güneş pili teknolojisinde önemli bir gelişme, perovskit-silikon ‘tandem’ fotovoltaiklerin ticarileştirilmesi. Bu panellerin daha verimli olacağı ve elektriğin daha ucuz hale geleceği açıklanıyor.

2023 yılında güneş panellerinin verimlilikleri şu şekilde:

Monokristalin Paneller

%22’ye kadar çıkan verimlilik oranları ile en verimli tür olarak kabul ediliyor.

Polikristalin Paneller

Başlangıçta %13 civarında olan verimlilik oranları, şimdi %19’a yaklaşmış durumda.

İnce Film Paneller

Esneklikleriyle bilinen bu panellerde verimlilik %10’dan yaklaşık %16’ya yükseldi​​.

Yenilikçi malzemeler, gelişmiş üretim teknikleri ve daha iyi hücre tasarımı gibi faktörler, bu artışın arkasındaki ana nedenleri.

Laboratuvar ve gerçek dünya verimlilikleri arasındaki fark

Laboratuvar koşullarında bir panel %24 verimlilik elde edebilirken, gerçek dünya koşullarında bu oran düşebilir. Ancak, akıllı izleme sistemleri ve gelişmiş kurulum teknikleri sayesinde, bu iki senaryo arasındaki fark giderek azalmakta.

Güneş enerjisi teknolojisinin geleceği

Tandem güneş hücreleri, kuantum nokta teknolojisi ve yapay zeka ile otomasyon gibi gelişmeler, güneş enerjisi alanında önemli ilerlemeler vaat ediyor. Bu yenilikler, verimlilik oranlarını %30’un ötesine taşımayı hedefliyor​.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.