Türkiye’de çatı pazarını değerlendiren, dünyanın en büyük güneş paneli üreticilerinden Çin merkezli HT Solar’ın Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ahmet Beler, 2020’de fabrikalardan hipermarketlere, ticari işletmelerin çatılarına güneş paneli kurdurmaya başlamasıyla birlikte talebin artacağını ve pazarın büyük bir hamle yaparak büyüyeceğini söyledi.

İstanbul Tuzla’daki fabrikasında yıllık 800 MW güneş paneli ve 400 MW güneş hücresi üreten HT Solar Enerji, Türkiye’de çatı pazarının 2020 yılında atağa geçeceğine dikkat çekti. Özellikle 2019 yılında yayınlanan regülasyonlarla talebin daha da arttığını söyleyen HT Solar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ahmet Beler, çatı pazarını etkileyen en önemli etkenin finansman konusu olduğunu belirterek, bu konuda da 2020’de daha fazla yol alınacağını vurguladı.

TÜRKİYE PV SEKTÖRÜNDE İLK 10 ARASINDA

Yeni yönetmelikle Türkiye’de ticari işletmelerin artan elektrik faturalarına karşılık çatılarına güneş santrali kurabileceğini bu yüzden de 2020 yılında özellikle çatı projelerinin artacağının altını çizen Beler, “Türkiye PV sektöründe ilk 10 ülke arasında. Dünyada ise en büyük 3 Pazar; Çin, Almanya ve ABD. Türkiye’nin PV kurulu gücünün 2023 yılında 10.562 MW’a erişeceği tahmin ediliyor. Türkiye özellikle yeni regülasyonla ve güneş enerjisinden faydalanma konusunda farkındalığın artmasıyla bu alanda daha fazla pay sahibi olacaktır.” dedi.

“BÜYÜK HÜCRELİ GÜNEŞ PANELİ DE ÜRETECEĞİZ”

Türkiye’den Amerika’ya ihracat yapan tek firma olarak ihracatlarının büyük bir kısmını ABD’ye gerçekleştirdiklerini belirten Beler, ABD dışında Belçika ve Hollanda başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesine ürünlerini ihraç ettiklerini söyleyerek, “Türkiye’de artan talebe yanıt vermek için       250 MW güneş paneli satış hedefimiz var. 2019 yılında Hot Spot Free Güneş Paneli’nin lansmanını ABD’deki SPI Fuarı’nda gerçekleştirdik. Yıl ortasında ise Bifacial Half-Cut güneş panelimizi pazara sunduk. Bu yıl da Big-Cell adlı büyük hücreli güneş paneli üretimine başlayacağız.” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN POTANSYELİ ÇOK YÜKSEK”

HT-SAAE bünyesinde Ar-Ge’ye yıllık 10 milyon dolar ayrıldığını söyleyen Beler, “100 kişilik bir Ar-Ge ekibine sahibiz. 20’ye yakın teknoloji kuruluşuyla işbirliği yapıyoruz. Electrolux grubuna ait AEG markasının Avrupa’da satışını gerçekleştirdiği tüm panelleri İstanbul fabrikamızda üretiliyor.” dedi.

HT Solar’ın ana şirketi olan HT SAAE, Çin Devleti’ne ait bir şirket. Çin’in güneş enerjisinden yararlanma konusundaki know-how ve bilgi birikimini Türkiye’ye aktardıklarını vurgulayan Beler, “HT Solar olarak, Türkiye’deki pazar potansiyelinin oldukça yüksek olduğuna inanıyoruz. Türkiye, Avrupa ülkeleri içerisinde güneş enerjisinden faydalanma anlamında en fazla potansiyele sahip ülkelerden biri.

Güneşin yıl boyu eksik olmadığı körfez ülkeleri dahil pek çok ülke temiz enerji ve sürdürülebilirlik adına yenilenebilir enerjiye yatırımlarını artırıyor. Kurduğumuz üretim gücümüzle Türkiye’nin sahip olduğu güneş enerjisi potansiyelini bu vizyonla daha iyi kullanmasına katkı sağlamayı; çevre kirliliğini ve dolayısıyla halk sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmayı ve enerji maliyetlerini düşürmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.