Elektrikli Araç Dönüşümü

Avrupa Birliği, içten yanmalı motorlu araçlar için yasaklamaya yaklaştıkça, otomobil üreticileri elektrikli otomobil dönüşümü için daha uzun bir süre istiyor. Avrupa Parlamentosu, geçtiğimiz çarşamba günü 2035’ten sonra içten yanmalı geleneksel motorlarla çalışan araçların satışını yasaklayan öneriyi içeren sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik planı onayladı.

Hızlı dönüşüm büyük zararlar verebilir

Elektrikli Araç DönüşümüGeleneksel motorlarla çalışan otomobillerden elektrikli araçlara geçişin başlayalı çok oldu. Fakat, Avrupa Birliği’nde milyonlarca iş gücü, otomobil endüstrisinde çalışmakta ve uzmanlar çok hızlı elektrikli araç dönüşümünün otomotiv parçası tedarikçilerine büyük zararlar verebileceği konusunda uyarıyorlar. Gittikçe etkisini belli eden küresel ekonomik zorlukların yaşandığı bu dönemde, hızlı değişimin gerçekleşmesinin büyük iş kayıplarına yol açacağı görüşü Avrupalı otomotiv üst kademe yöneticilerinde hâkim.

Tedarik zinciri kesintileri otomotiv sektörünü derinden etkiliyor

Alman Otomotiv Endüstrisi Derneği başkanı Hildegard Müller, Avrupa Birliğinin elektrikli araçlara tam bir geçişe hazır olmadığını belirtirken, yetersiz şarj, düzenlemelerde büyük boşluklar, elektrikli otomobil ve pillerini üretmek için gerekli olan sürdürülebilir hammadde tedarikinin eksiliğine vurgu yapmakta. Avrupa Parlamentosunda çarşamba günü sonuçlanan oylama 2035’e kadar bir süre tanıyor gözükse de içten yanmalı motorları yasaklama önerisinin sonunda yasalaşma olasılığı artmakta.

ACEAUzun süredir devam eden yarı iletken tedarik zorlukları; artan yakıt, hammadde fiyatlarının etkileri üstüne Ukrayna’daki savaş ile oluşan ek tedarik zinciri kesintileri otomotiv endüstrisini büyük bir baskı altına almış durumda. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’ne (ACEA)* göre 2022 yılının ilk dört ayında AB’de yeni otomobil satışları geçen yıla göre %14,4 gerileyerek 2,9 milyon araca düştü. Avrupa’da elektrikli otomobil satışlarındaki büyüme, içten yanmalı motorlu otomobilleri geride bırakıyor. ACEA’ya göre, yılın ilk üç ayında AB’deki tüm yeni otomobil satışlarının yaklaşık %19’unu elektrikle şarj edilebilen araçların (pilli elektrikli araçlar ve hibritler) satışı oluşturdu. ACEA, dizel ve benzinli araçların pazar payının düşmeye devam ettiğini ve ilk çeyrekte satılan yeni otomobillerin %52,8’ine gerilediğini belirtti. Pazarın geri kalan küçük yüzdesini doğal gaz ve diğer yakıt kaynaklarıyla çalışan araçlar oluşturmakta.

Otomotiv üreticileri pazar şartlarına uyumlu dönüşüm zamanlaması istiyorlar

Endüstri liderleri, içten yanmalı motorlu araçlardan elektrikli araçlara geçişte kesin bir tarihleme yerine en azından gözden geçirme dönemi olması gerektiğini ve elektrikli araç pazarı geleneksel araçların yasaklanmasına hazır değilse hazır olana dek ek zaman sağlanması gerekliliğini belirtiyorlar. ACEA Başkanı ve BMW AG CEO’su Oliver Zipse, “Küresel olarak her gün deneyimlediğimiz oynaklık ve belirsizlik göz önüne alındığında, bu on yılın ötesine geçecek herhangi bir uzun vadeli düzenleme bu aşamada erkendir” dedi.

*Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), Avrupa merkezli 16 büyük otomobil, kamyonet, kamyon ve otobüs üreticisini temsil ediyor: BMW Group, DAF Trucks, Daimler Truck, Ferrari, Ford of Europe, Honda Motor Europe, Hyundai Motor Europe, Iveco Group , Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, Renault Group, Stellantis, Toyota Motor Europe, Volkswagen Group, Volvo Cars ve Volvo Group.

 

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.