Avrupa Merkez Bankası Cezaları İklim Riski Yönetimi ESG Uyum Süreci

Avrupa Merkez Bankası’ndan iklim risklerinin yönetimi konusunda yetersiz kalan bankalara para cezası tehdidi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), iklim risklerinin yönetiminde yetersizlikleri bulunan yaklaşık 20 bankayı uyararak, bu eksiklikler giderilmezse para cezaları uygulanacağını belirtti.

Para cezaları ile uyarı dönemi

Avrupa’da finans sektörü üzerinde artan baskı altında olan bankalar, şiddetli hava olaylarının varlık değerleri üzerindeki etkisi ve büyük karbon ayak izine sahip müşterilerin iş yapamaz hale gelme riski gibi konularda yeterince hazırlıklı değil. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, bu konudaki eksikliklerin giderilmemesi durumunda bankaların para cezaları ile karşılaşacağını ifade etti.

İklim değişikliği ve finansal riskler

Avrupa Merkez Bankası’nın bankalardan beklediği, iklim ve çevresel risklerin portföyler genelinde nasıl bir etki yarattığının değerlendirilmesi. Bazı bankaların bu temel başlangıç noktasını dahi henüz gerçekleştirmediği belirtildi.

Avrupa Merkez Bankası Cezaları  İklim Riski Yönetimi ESG Uyum SüreciAvrupa Birliği Otoritelerinin Baskısı Artıyor

Avrupa Birliği yetkilileri, finansal sektörün çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) risklerini daha iyi ele alması için baskıyı artırıyor. Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin endüstri genelindeki sermaye gerekliliklerini Avrupa Merkez Bankası’nı daha iyi sisteme entegre etmek için yeniden gözden geçirdiği belirtiliyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın kullanabileceği yaptırımlar

Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarını belirlemenin yanı sıra Avro bölgesinde bankacılık denetimi görevi de bulunuyor. Kurumun kullanabileceği birçok araç arasında, ihlallerin devam ettiği her gün için bankaların ortalama günlük gelirlerinin %5’ine kadar para cezası talep etme gücü bulunuyor.

Bankalar arasında gözlemlenen eksikliklerin şiddeti

Avrupa Merkez Bankası tarafından gözlemlenen eksikliklerin şiddeti bankalar arasında değişiklik göstermekte, bu nedenle tüm bankaların cezalarla karşı karşıya kalması beklenmiyor. Avrupa Merkez Bankası, Avrupa’daki en sistemik öneme sahip 109 bankayı doğrudan denetlerken, daha küçük kredi kuruluşlarının günlük denetimi ulusal otoritelere bırakılmış durumda.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.