Arçelik iklim değişikliğiyle mücadele alanındaki çalışmalarıyla dünyanın en önemli çevre girişimlerinden biri olan Karbon Saydamlık Projesi’nin (Carbon Disclosure Project-CDP) 2019 İklim Programı’nda A- derecesi alarak Türkiye’de en yüksek dereceyi alan şirketlerden biri oldu. Şirket CDP 2019 Su Programı’nda ise B derecesini aldı.

Arçelik’in, iklim değişikliği ile mücadele alanındaki öncü çalışmaları uluslararası saygın platformlar tarafından da onaylanıyor. Dünyanın en yaygın çevre girişimlerinden biri olan Karbon Saydamlık Projesi-CDP, 2019 İklim Programı’nda Arçelik’i “A-“ derecesi ile değerlendirdi. Şirket bu değerlendirme ile Türkiye’de bu dereceyi alabilen 5 şirketten biri oldu. 2019 yılında toplam 8361 şirket, CDP İklim Programı’na raporlama yaptı. Bu şirketlerden, Arçelik’in de aralarında olduğu 337 şirket, “A-“ derecesi aldı.

DÜNYADA EN BAŞARILI 25 ŞİRKETTEN ARASINDA

2012 yılından bu yana CDP İklim Programı’na raporlayan ve her yıl önemli başarılar elde eden Arçelik, geçen yıl CDP Türkiye 2018 İklim Lideri Ödülü’ne layık görülmüştü. Üç kez CDP İklim Global A Listesi’nde yer alan Arçelik, 2017 yılında hem CDP İklim Programı hem de CDP Su Programı’nda Global A Listesi’nde yer alarak dünyada bu başarıyı elde eden 25 şirketten biri oldu.

Türkiye’de 2025 yılı itibari ile üretimde karbon nötr olmayı hedefleyen Arçelik, sadece 2019 yılında yaklaşık 300 enerji verimliliği projesini hayata geçirerek, 14.500 hanenin 1 yıllık elektrik tüketimine eşdeğer, 150.000 GJ enerji tasarrufu sağladı, yıllık 12.700 ton CO2e sera gazı emisyonunun önüne geçti. Arçelik 2020 yılı sonunda üretimde ürün başına enerji tüketimini 2010 baz yılına göre %45 azaltmayı hedefliyor.

Türkiye’de Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya geri dönüşüm tesisleri olan tek sanayi şirketi konumundaki Arçelik, geri dönüşüm kampanyaları sayesinde, piyasadan markası ne olursa olsun topladığı yüksek enerji tüketen eski ürünlerin, enerji verimli yeni ürünler ile değişimiyle 2014 yılından bu yana yaklaşık 94 bin hanenin bir yıllık elektrik tüketimine eşdeğer, 299 GWh enerji tasarrufu sağladı. Bu sayede yaklaşık 143.000 ton CO2e sera gazı emisyonu salımını engelledi.

“COVID-19 ÇOK YOLUMUZ OLDUĞUNU GÖSTERDİ”

CDP İklim Programı’nda Türkiye’deki öncü konumlarını değerlendiren Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “Arçelik olarak ‘Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın’ vizyonumuzu gerçeğe dönüştürmeye odaklı iş modelimiz sayesinde kaynakları en verimli şekilde kullanmaya, döngüsel ekonomi çözümlerine odaklanmaya ve topluma değer katan projelerimize devam ediyoruz. Elde ettiğimiz bu başarı, bize doğru yolda ilerlediğimizi gösteriyor. Ancak tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi, iklim krizi ile mücadelede daha çok yol kat etmemiz gerektiğini bir kere daha gösterdi.

Ipsos’un 14 ülkede yaptığı bir araştırma, kriz sonrası küresel ısınmaya karşı atılacak adımlar konusunda hükümetlere ve iş dünyasına daha fazla baskı yapılacağını ortaya koyuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 65’i ekonomik toparlanma sürecinde iklim değişikliği konusunun önceliklendirilmesini istiyor. Bu krizden çıkarılacak en önemli derslerden birinin, doğaya daha fazla saygı duymak ve doğal kaynakların aşırı tüketiminin önüne geçmek olduğuna inanıyoruz” dedi.

10 YILDA 1.58 MİLYON METREKÜP SU TASARRUFU SAĞLADI

Arçelik CDP’nin 2019 Su Programı’nda ise B derecesi aldı. Şirket; Türkiye, Romanya, Rusya, Çin ve Güney Afrika’daki operasyonlarında, 2020 yılı sonunda üretimde ürün başına ortalama su çekimini 2012 baz yılına göre %52 azaltmayı hedefliyor. 2019 sonu itibariyle ürün başına ortalama su çekimini %51 azaltan şirket 2019 yılında gerçekleştirdiği su verimliliği projeleri ile global operasyonlarında toplamda yaklaşık 171.337 m3 su tasarrufu sağladı. Son 10 yılda ise gerçekleştirdiği su verimliliği çalışmaları ile 1,58 milyon m3 su tasarrufu sağladı. Bu miktar yaklaşık 2 milyon hanenin günlük su tüketimine eş değer.

CDP iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve doğal kaynakları korumak amacıyla hükümetlerin ve şirketlerin çevreye etkilerini ölçmelerine ve raporlamalarına yardımcı oluyor. Kâr amacı gütmeyen uluslararası kuruluş, dünyanın en geniş kurumsal iklim değişikliği, su ve orman-risk datasını elinde bulunduruyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.