Almanya Güneş Enerjisi Kapasite Yarışması

Almanya’da güneş enerjisi bağlantı kapasitesi için düzenlenen yarışmada 1,673 MW (1,6 GW) yeni güneş enerjisi kapasitesi tahsis edilmesine karar verildi.

Kapasite yarışmalarıyla ilgili bilgi veren Federal Şebeke Kurumu, arazi ve çatı GES projelerinden oluşan 124 adet projenin seçildiğini duyurdu. Verilen bilgiye göre, son başvuru tarihi 1 Temmuz olan yarışmaya beklentilerin çok üzerinde toplam kurulu gücü 4 bin 653 MW (4,6 GW) olan 516 adet teklif geldi.

İhalede son turda hacim ağırlıklı ortalama fiyat kilovatsaat (kWh) başına 0.0647 euro (0.071 USD) olarak gerçekleşti. Bu hem 0.0737 euro olan üst sınırdan önemli ölçüde düşük hem de önceki turda ortaya çıkan ortalama 0.0703 euro fiyattan düşük oldu. En son ihaledeki teklifler kWh başına 0.0539 euro ile 0.0665 euro arasında değişti.

Kapasitenin yüzde 44’ü Bavyera’daki projelere gitti

Federal Şebeke Kurumu Başkanı Klaus Mueller,  toplamda 22 teklifin eksik başvuru nedeniyle yarışmadan çıkarılmak zorunda kaldığını belirterek, “Yine, sunulan teklif hacmi duyurulan kapasiteyi önemli ölçüde aşıyor. Daha önce hiç bu kadar çok teklif alınmamıştı. Aktif katılım rekabeti teşvik ediyor. Şimdi projelerin güneş enerjisi alanındaki hedeflere ulaşılması için hızlı şekilde uygulamaya geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Yarışmada güney eyaleti Bavyera’dan toplam kurulu gücü 741 MW’yi bulan 65 adet teklif başarılı olurken, tahsis edilen kapasitenin yüzde 44’ten fazlası Bavyera’da planlanan projelere gitti.

Federal Şebeke Kurumu, 2023 yılı için ikinci yarışmasını 1 Aralık 2023 tarihinde yapmayı planlıyor ve toplam 1,95 GW yeni kapasite tahsisi hedefliyor. Bu yarışma için şu ana kadar 2,86 GW teklif alındı.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.