Akfen Yenilenebilir Enerji, Van’daki 66 MWm/50 MWe depolamalı GES projesine 49 yıllık üretim lisansı verildiğini açıkladı; 310 MW’lık yatırım programında ikinci proje bu aşamaya ulaştı.
Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş. (IST: AKFYE), 26 Ekim 2026 tarihli Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) bildiriminde, Van’ın Edremit ilçesinde planlanan depolamalı güneş enerjisi santrali için üretim lisansı alındığını duyurdu. Proje, şirketin yüzde 100 bağlı ortaklığı Akfen Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş. tarafından geliştiriliyor.
49 yıllık lisans kararı 26 Ekim’de tebliğ edildi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) 15 Ekim 2026 tarihli ve 14951-13 sayılı kararı, şirkete 26 Ekim’de tebliğ edildi. Verilen üretim lisansının numarası EÜ/14951-13/06840, süresi ise 49 yıl olarak açıklandı.
66 MWm ve 50 MWe, depolama kapasitesini göstermiyor
Projede açıklanan 66 MWm mekanik kurulu gücü, 50 MWe ise elektriksel kurulu gücü ifade ediyor. Bunlar aynı tesisin farklı güç değerleri; toplanarak toplam kapasite hesaplanmamalı.
Bildirimde batarya sisteminin MWh cinsinden enerji depolama kapasitesi belirtilmiyor. Bu nedenle 50 MWe değerinden hareketle projenin 50 MWh depolamaya sahip olduğu veya kaç saat enerji sağlayabileceği sonucuna varılamaz.

Gelinkaya’nın ardından ikinci üretim lisansı
Van, toplam 310 MW büyüklüğündeki altı depolamalı güneş ve rüzgar projesinden oluşan ikinci aşama yatırım programında üretim lisansı alınan ikinci proje oldu.
Şirket, 7 Eylül 2026 tarihli KAP açıklamasında ilk lisansın Erzurum’un Aşkale ilçesindeki Gelinkaya depolamalı GES projesine verildiğini bildirmişti. Gelinkaya’nın kapasitesi 35,75 MWm/30 MWe, lisans süresi de 49 yıl olarak açıklanmıştı.
Yeşil Haber’in 12 Eylül tarihli Yeşil Endeks dosyasında yer verdiği bu gelişmenin ardından Van lisansı, aynı programdaki bir sonraki izin adımını oluşturuyor.
2028 sonu hedefi yatırım programının tamamını kapsıyor
Akfen, mevcut 887 MW kurulu gücünü ikinci aşama yatırımlarının tamamlanmasıyla 2028 sonunda yaklaşık 1.200 MW’a çıkarmayı hedefliyor. Diğer projelerin izin süreçleri ile teknik ve finansal çalışmaların sürdüğü belirtiliyor.
Şirketin 887 MW seviyesine ulaşması, Kocalar RES kapasite artışının tamamlanmasına ilişkin önceki haberimizde aktarılmıştı. Van için alınan lisans, bu işletmedeki kapasiteye yeni üretimin fiilen eklendiğini göstermiyor.
Bu açıklama neyi göstermiyor?
Üretim lisansı alınması, Van depolamalı GES’in tamamlandığı veya ticari üretime başladığı anlamına gelmiyor. Bildirimde Van’a özel devreye alma tarihi, yatırım bedeli ve kesinleşmiş finansman tutarı açıklanmıyor. 2028 sonu hedefi, ikinci aşama yatırım programının tamamına ilişkin şirket beklentisi olarak okunmalı.
Kaynaklar
- Akfen Yenilenebilir Enerji, Van Depolamalı GES projesinin üretim lisansına ilişkin KAP bildirimi, 26 Ekim 2026.
- Akfen Yenilenebilir Enerji, Gelinkaya Depolamalı GES projesinin üretim lisansına ilişkin KAP bildirimi, 7 Eylül 2026.
Yatırım tavsiyesi değildir. Bu yazı, kamuya açık kaynaklara dayalı haber ve bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. İçerikte yer alan bilgi ve değerlendirmeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir; herhangi bir sermaye piyasası aracını alma, satma veya elde tutma önerisi içermez. Yatırım kararları, kişisel mali durum ve risk tercihleri dikkate alınarak verilmelidir.
İlgili haberler
- Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Kocalar RES kapasite artışı tamamlandı, kurulu güç 887 MW’a ulaştı
- Yeşil Endeks: Enerjide ödeme stresi, CWENE’de 3,21 milyar TL destek ve yeni siparişler
- Akfen’den iki aşamalı hibrit ve enerji depolamalı yatırım planı


























