Ak Lease, Proparco ile 50 milyon avroluk kredi anlaşması imzaladı. Finansman, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarına yönlendirilecek.
Ak Lease, AFD Grubu bünyesindeki Fransız kalkınma finansmanı kuruluşu Proparco ile 50 milyon avro tutarında kredi sözleşmesi imzaladığını duyurdu. Şirketin 30 Ekim 2026 tarihli açıklamasına göre sağlanan kaynak, işletmelerin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarının finansmanında kullanılacak.
Anlaşma, temiz enerji üretimi ile mevcut enerji tüketimini azaltmaya yönelik yatırımları aynı finansman çerçevesinde buluşturuyor. Açıklamada kredinin vadesi, faiz koşulları ve kaynak sağlanacak projelerin tek tek listesi paylaşılmadı.
Ak Lease Genel Müdürü Eser Okyay, anlaşmanın şirketin bu iki alandaki yatırımlara verdiği desteği büyüteceğini belirtti. Okyay, uluslararası finans kuruluşlarıyla geliştirilen iş birliklerinin kaynak yapısını çeşitlendirdiğini ve işletmelerin dönüşüm yatırımlarını destekleme kapasitesini artırdığını ifade etti.
Proparco Avrasya Bölge Direktörü Steven Gardon ise iki kuruluşun yaklaşık 20 yıldır Türkiye’de özel sektörü desteklemeye yönelik iş birliği yürüttüğünü, yeşil yatırımların bu ilişkinin odakları arasında bulunduğunu aktardı.
Şirket, sürdürülebilirlik temalı ECOLease ürünü kapsamında yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, atık ve su yönetimi projelerine finansman sağlıyor. Yeni kredi için açıklanan kullanım alanı ise yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarıyla sınırlı.
Kaynak: Ak Lease basın bülteni, 30 Ekim 2026
İlgili haber: Proparco’dan Galata Wind’e 25 milyon dolarlık yeşil kredi














