IRENA’nın 13. Konsey toplantısında yenilenebilir enerji sektöründeki istihdam rakamlarını gösteren “Yenilenebilir Enerji ve İstihdam – Yıllık Gözden Geçirme 2017” başlıklı rapor yayınlandı. Rapora göre, büyük hidroelektrik enerjisi hariç olmak üzere küresel yenilenebilir enerji istihdamı 2016’da 8,3 milyona ulaştı. Raporda, “Büyük barajlı hidroelektrik santralleri dahil edildiğinde yenilenebilir enerji sektöründeki toplam istihdam 9.8 milyona ulaşıyor” denildi.
Çin, Brezilya, ABD, Hindistan, Japonya ve Almanya yenilenebilir enerji istihdamında başı çekiyor. Örneğin Çin’de geçen yıl yenilenebilir enerji istihdamı yüzde 3.4 artarak 3.64 milyona çıktı. Güneş fotovoltaik enerjisi (PV), 2016’da Çin, ABD ve Hindistan’da toplam 3.1 milyon iş yaratarak 2015 yılına göre, yüzde 12 artışla en büyük istihdam kaynağı oldu.
DÜŞEN MALİYETLER YATIRIMLARI ARTIRDI
Raporda, ABD’de güneş enerjisi sektöründeki istihdamın ekonomiden 17 kat daha hızlı arttığını ve bir önceki yıla göre, yüzde 24.5 artışla 260 binin üzerine çıktığı belirtildi. Küresel ölçekte yeni rüzgar enerjisi yatırımları istihdamı yüzde 7 artırarak 1.2 milyona çıkardı. Rapora göre, Brezilya, Çin, ABD ve Hindistan biyoenerji piyasasındaki işlerde başı çekti. Bu 4 ülke biyoyakıtlarda 1.7 milyon, biyokütlede 700 bin, biyogazda ise 300 bin istihdam yarattı. Rapor, küresel olarak, işlerin yüzde 62’sinin Asya’da olduğunu gösteriyor. Afrika kıtasında ise özellikle Güney Afrika ve Kuzey Afrika, kıtanın 62.000 yenilenebilir enerji istihdamının 4’te 3’ünü oluşturdu.
IRENA Genel Direktörü Adnan Z. Amin, düşen maliyetlerin ve teşvik politikalarının yenilenebilir enerjide yatırımları ve istihdamı artırdığını söyledi. IRENA’nın 2012 yılındaki ilk yıllık değerlendirmesinde sektörde sadece 5 milyon kişi çalışıyordu.