Rosatom’un yakıt şirketi TVEL, Kaliningrad bölgesinde yıllık 4 GWh kapasiteli lityum iyon enerji depolama giga fabrikasını deneme işletmesine alarak pil üretiminde tam döngülü sanayi ölçeğine geçti.
Kaliningrad’da 4 GWh kapasiteli lityum iyon giga fabrika
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un yakıt şirketi TVEL, Kaliningrad bölgesine bağlı Nemanskiy’de Rusya’nın ilk enerji depolama sistemleri giga fabrikasını deneme amaçlı işletmeye aldı. Tesiste lityum iyon pil hücreleri için temel kimyadan başlayarak modül ve komple pil paketlerine kadar uzanan tam döngülü üretim yapılıyor.
Giga fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 4 GWh düzeyinde bulunuyor ve bu kapasite yaklaşık 1,5 milyon şarj modülüne veya elektrikli araçlar için 50 bin çekiş bataryasına eşdeğer bir üretime karşılık geliyor. Böylece tesis, ülkede lityum iyon pil alanında büyük ölçekli sanayi üretiminin merkezi konumuna geliyor.
Yüksek otomasyon ve ölçek: saniyede bir hücre
Büyük ölçekli ve yüksek teknolojili bir üretim kompleksi olarak kurulan Kaliningrad giga fabrikasında toplam ağırlığı 25 bin ton olan 3 binden fazla ekipman bulunuyor. Teknolojik hatların toplam uzunluğu 2,5 kilometreyi bulurken, üretim süreçlerinin yaklaşık %90’ı yüksek otomasyon sistemleriyle yönetiliyor.
Bu altyapı, saniyede 1 hücre üretimine ulaşılmasını mümkün kılıyor ve fabrikanın global lityum iyon pil pazarında rekabetçi maliyet ve verimlilik hedeflemesini sağlıyor. Tesis, 23 hektardan fazla bir alana yayılan 20’nin üzerindeki bina ve yapı ile ölçek ekonomisine dayalı bir üretim modeli sunuyor.
Enerji depolama sistemleri ve elektrikli ulaşım için stratejik kapasite
Lityum iyon piller halihazırda binek otomobillerden kamyonlara, otobüslerden teknelere kadar elektrikli ulaşımda yaygın olarak kullanılırken, forkliftler, depo ve lojistik makineleri, madencilik ekipmanları ve lojistik robotları gibi çeşitli özel makinelerde de tercih ediliyor. Enerji depolama sistemleri elektrik sektöründe yük profillerini dengelemek, kesintisiz güç sağlamak ve elektrik tasarrufu yaratmak için giderek daha kritik hale geliyor.
Rosatom’un Kaliningrad’daki giga fabrikası, bu kullanım alanlarının tamamına yönelik pil ve enerji depolama çözümleri için ülke içinde stratejik bir tedarik kapasitesi oluşturuyor. Rosatom yönetimi, fabrikanın faaliyete geçmesini Rusya’nın enerji depolama teknolojilerinde sanayi ölçeğinde bir atılım ve ulusal teknolojik egemenlik hedefine önemli bir katkı olarak konumlandırıyor.
İkinci 4 GWh üretim tesisi 2026’da devreye girecek
Rosatom, Eylül 2023’te Yeni Moskova’da ikinci bir lityum iyon giga fabrikanın inşaatına başladı. 2026 yılında işletmeye alınması planlanan bu tesisin de yıllık 4 GWh üretim kapasitesine sahip olması öngörülüyor.
İki fabrikanın devreye girmesiyle Rosatom’un lityum iyon pil üretim kapasitesi yıllık 8 GWh seviyesine çıkacak. Bu kapasitenin hem elektrikli ulaşım pazarına hem de şebeke ölçekli enerji depolama projelerine yönelik tedarik esnekliği sağlaması hedefleniyor.
TVEL’in nükleer yakıttan enerji depolamaya uzanan portföyü
Rosatom’un Yakıt Bölümü olan TVEL, nükleer yakıt üretimi, uranyum konversiyonu ve zenginleştirilmesi, gaz santrifüjleri üretimi ile bilimsel araştırma ve tasarım kuruluşlarını bünyesinde bulunduruyor. Şirket, Rus nükleer güç santrallerinin tek nükleer yakıt tedarikçisi olmasının yanı sıra 15 ülkedeki 70’ten fazla güç reaktörüne, 9 ülkedeki araştırma reaktörlerine ve Rus nükleer filosunun nakliye reaktörlerine yakıt sağlıyor.
TVEL, dünyanın en büyük zenginleştirilmiş uranyum üreticileri arasında yer alırken, küresel kararlı izotop pazarında da lider konumda bulunuyor. Bölüm bünyesinde kimya, metalürji, enerji depolama teknolojileri, 3D baskı, dijital ürünler ve nükleer tesislerin devreden çıkarılması gibi alanlarda yeni iş kolları geliştiriliyor ve Rosatom’un eklemeli teknolojiler ile elektrik enerjisi depolama sistemleri alanındaki sektörel entegratörleri bu çerçevede yapılandırılıyor.
İlgili Haberler
- Dünyanın en büyük enerji depolama projeleri ve etkileri
- Türkiye’nin yerli batarya üçgeni: Lityum, sodyum ve katı hal
- Tuzla’da enerji depolama sistemlerinde yerli robot devrimi
- Pomega (KONTR), Meksika’da 3 GWh enerji depolama adımı
- Yatırımcılar, ilk hedefiniz lityum!


















