İskandinav merkezli kalite güvence ve risk yönetim şirketi DNV GL tarafından yayımlanan ‘Enerji Geçiş Görünümü’ adlı rapora göre, enerji verimliliği, dünya enerji sisteminin hızlı elektrifikasyonu nedeniyle küresel ekonomik büyümeden daha hızlı gelişecek ve 2030’dan itibaren enerji talebinde önemli bir yere ulaşacak.

Rapordaki diğer önemli bulgular arasında, yenilenebilir enerjilerin 2050 yılına kadar küresel enerji arzının neredeyse yarısını oluşturmaya devam edeceği ve enerji ile ilgili CO2 emisyonlarının yarı yarıya azaltılacağı bulunuyor.

Ayrıca rapora göre, 2035 yılında gaz arzı zirve yapacak, ancak yüzyılın ortalarına kadar hala en büyük enerji kaynağı olmaya devam edecek. Dünya, yıllık toplam enerji harcamalarını artırmadan yenilenebilir bir geleceğe geçiş yapmayı başaracak. Bu da gelecekteki enerji sisteminin GSYİH’ya oranının daha düşük olmasını gerektiriyor.

DNV GL Grup Başkanı Remi Eriksen, “Bir şirket olarak, enerji değer zincirinin her bir parçasına gelecek olan radikal değişikliklere son derece maruz kalıyoruz bu nedenle müşterilerimiz ve kendimiz için bu değişimlerin doğasını ve hızını anlamak kritik bir öneme sahip.

Raporumuzda ortaya konulan köklü değişim, hem mevcut hem de yeni enerji şirketleri için önemli etkilere sahip. Sonuçta, yenilik yapma isteği ve bu dramatik biçimde değiştirilmiş enerji görünümünde kimlerin rekabetçi kalabileceğini belirleyecek olan hızla hareket etme yeteneği olacak” dedi.

Tarihsel olarak, enerji talebi ve CO2 emisyonları, GSYİH ve nüfus artışı ile uyumlu bir şekilde genişledi, ancak DNV raporu, bu ilişkinin çözüleceğini vurguluyor.

Eriksen, “Elektrifikasyon, özellikle yenilenebilir enerjilerin şebekedeki oranının artmasıyla birlikte, enerjinin üretim ve tüketim şeklini değiştirecek. Global ekonominin ve dünya nüfusunun yavaş artmasıyla enerji talebi de yataya geçecek ve CO2 emisyonları hızla düşecek” dedi.

YENİLENEBİLİR VE FOSİL YAKITLAR EŞİT PAYA SAHİP OLACAK

DNV GL raporunda, yenilenebilir enerjilerin ve fosil yakıtların 2050 yılına kadar enerji karışımının hemen hemen eşit paya sahip olacağını öngörüyor. Rüzgar enerjisi ve güneş PV, yenilenebilir enerjinin devam eden genişlemesine neden olurken, gaz, 2034’te petrolü aşmak için tek büyük enerji kaynağı.

Petrol, ısı ve güç kaynağı olarak önemini kaybedecek. 2020’den 2028’e kadar gerilemeye devam edecek. Özellikle elektrikli araçların artmasıyla düşüş ivme kazanacak.

Rapora göre, küresel enerji geçişi yıllık toplam enerji harcamalarında belirgin bir artış olmaksızın gerçekleşecek.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.