Yeşil Dönüşüm Destek Programı İmalat Sanayisinde Yeşil Dönüşüm Düşük Karbonlu Üretim Teşviki Resmi Gazete

İmalat sanayisinde yeşil dönüşüm başlıyor.

Türkiye’nin sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayacak önemli bir adım atıldı. 26 Temmuz 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği ile imalat sanayisinde yeşil dönüşüm başlıyor. Program, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretim yapan yatırımları destekleyerek, ülkemizin döngüsel ekonomi hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacak.

Programın amacı ve kapsamı

Yeşil Dönüşüm Destek Programı, döngüsel ekonomi yaklaşımı ile uyumlu olarak, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretim yapan yatırımları desteklemeyi amaçlıyor. Tebliğ, başvuru, değerlendirme, izleme, revizyon ve tamamlama süreçlerinde uygulanacak usul ve esasları kapsıyor.

Kimler başvurabilir?

Programa sadece imalat sanayisinde faaliyet gösteren Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, program kapsamında genel veya sektörel başvuruya yönelik çağrılar yaparak başvuru koşulları ve sürelerini belirleyecek.

Yeşil Dönüşüm Destek Programı İmalat Sanayisinde Yeşil Dönüşüm Düşük Karbonlu Üretim Teşviki Resmi GazeteBaşvuru süreci ve yol haritası raporu

Başvuru sürecinde yatırımcılar, yeşil dönüşüm stratejilerini içeren bir yol haritası raporu hazırlayacaklar. Bu rapor, enerji tüketimi, sera gazı emisyon miktarı, su ayak izi, atık miktarı gibi performans göstergelerini içerecek ve somut, ölçülebilir iyileştirmeler içeren proje hedefleri belirlenecek.

Desteklenecek projeler ve değerlendirme kriterleri

Desteklenecek projelerin belirlenmesinde, yol haritası raporunun uygun bulunması, program amaçlarına hizmet etme, ölçülebilir proje hedefleri içerme ve yeşil dönüşüm uygulamalarına yer verme kriterleri göz önünde bulundurulacak. Projeler, arazi-arsa alımı, bina-inşaat harcaması, makine-teçhizat alımı, teknoloji, yazılım ve donanım ile ölçüm, doğrulama, belgelendirme, etüt, test ve danışmanlık hizmetlerini içerebilecek.

İzleme ve revizyon süreçleri

Program kapsamında, yatırım süresi bir yıldan uzun olan projeler için her yılın sonunda izleme süreci yürütülecek. Yatırımcılar, proje hedeflerine ulaşmak için gerçekleştirdikleri yeşil dönüşüm uygulamalarına yönelik revizyon taleplerini program portalı üzerinden yapabilecekler.

Projelerin tamamlanması ve değerlendirilmesi

Proje süresi sonunda nihai durum ölçümü yapılarak belirlenen hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı değerlendirilecek. Belirlenen hedeflere ulaşan projeler başarılı kabul edilirken, hedeflere ulaşamayan projeler başarısız sayılarak Yeşil Dönüşüm Merkezi unvanı iptal edilecek.

Yeşil Dönüşüm Destek Programı’nı, Türkiye’nin iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlamak amacıyla önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Programın hayata geçmesiyle birlikte, imalat sanayisinde yeşil dönüşümün hız kazanacak.

26 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete’nin ilgilli bölümünü indirmek için tıklayınız.
Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.