WindEurope Kopenhag Fuarı

WindEurope Kopenhag Fuarı kapsamında “Doğal Afetler Sonrası Bölgesel Kalkınmada Yenilenebilir Enerjinin Rolü” başlıklı özel bir panel düzenlendi.

Türkiye rüzgar sektörü temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği deprem sonrasında yenilenebilir enerjinin rolü temalı WindEurope Kopenhag Fuarı’nda, bu yıl TÜREB tarafından ‘yatırım yılı’ ilan edilen 2023 kapsamında Avrupa’nın ve dünyanın farklı coğrafyalarından çeşitli şirketler ve sektör birlikleriyle yatırım odaklı temaslar gerçekleştirildi.

Konferans kapsamında düzenlenen “Doğal Afetler Sonrası Bölgesel Kalkınmada Yenilenebilir Enerjinin Rolü” başlıklı özel bir panel düzenlendi. Panelde TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, WindEurope CEO’su Giles Dickson ve Enercon Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika Bölge CEO’su Arif Günyar konuştu.

Panelde doğal ya da insan eliyle yaratılan afetler sonrasında, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek ve merkezi değil dağıtık sistemle kullanılacak enerji üretim biçimlerinin özellikle olağanüstü durumlarda hayati önem taşıdığına dikkat çekildi. Enerji arz güvenliği ve bağımsızlığının şu anda ülkeler nezdinde en önemli konuların başında geliyor olması ise panelistler tarafından altı çizilen diğer bir konu oldu.

Fatih Birol: “Hiç bir ülke tek kaynağa bağlı olmamalı”

deprem sonrasında yenilenebilir enerjinin rolü
IEA Başkanı Dr. Fatih Birol

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, gelecekteki felaketlere hazırlıklı olabilmek adına şehirlerin ‘kaynak çeşitliliğinin’ önemine özel bir vurgu yaparken ‘Hiçbir ülke enerjide yalnızca tek bir ülkeye, tek bir şirkete ya da tek bir teknolojiye bağlı olmamalı’ şeklinde konuştu.

WindEurope CEO’su Giles Dickson “Enerjide başka ülkelere yüksek oranda bağımlı olmaya son vermeliyiz, bu sağlıklı bir durum değil” ifadesini kullanırken Türkiye’nin kaynak çeşitliliğini ve enerji bağımsızlığını başarmak için tedarik zinciri, konum, insan kaynağı ve sanayi açısından son derece elverişli bir pozisyonda bulunduğunu belirtti.

Arif Günyar: “Afet sonrasında şehirler bir hafta kendine yetecek akıllı sistemleri kurmalı”

Enercon Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika CEO’su Arif Günyar doğal afetler sonrası dönemlerde özellikle elektrik ve su kesintilerine karşı şehirlerin en azından bir hafta kendi kendilerine yetebilmelerini sağlayacak ‘akıllı şehir’ sistemlerinin hayata geçirilmesi konusunu gündeme getirirken TÜREB Başkanı İbrahim Erden de Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası dönemde yenilenebilir enerji alanında hükümetin son derece hızlı adımlar attığını savundu.

Türkiye WindEurope 2026’ya resmen aday oldu

6 Şubat depremleri sonrası deprem bölgesindeki enerji üretim ve iletim alt yapısının durumunun detaylarıyla aktarıldığı ve izleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği panelde, rüzgar santrallerinin hiçbir şekilde zarar görmemiş olmasına vurgu yapıldı. Dağıtık yenilenebilir enerji üretim sistemlerinin bu tür dönemlerde kritik önem taşıdığı kaydedilen panelin bitiminde bir de önemli duyuru yapıldı.

Türkiye’nin WindEurope 2026’ya resmen aday olduğu TÜREB Başkanı İbrahim Erden tarafından ilan edildi. Çoğu İspanya ve İtalya olmak üzere Avrupa’dan 8 ayrı şehirle ile rekabet eden İstanbul’un adaylık başvurusunun sonucunun aralık ayında belli olması bekleniyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.