TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç

TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) tarafından kurulan Net-Sıfır Bankacılık Birliği’nin (Net Zero Banking Alliance-NZBA) imzacısı olarak, global alandaki taahhütlerine bir yenisini daha ekledi.

Banka  NZBA ile iş birliği kapsamında, Paris İklim Anlaşması’nın 1.5°C hedefi doğrultusunda  2050 yılına kadar kredi ve yatırım portföyünü net sıfır emisyon hedefleriyle uyumlu hale getirecek.

Sürdürülebilir bankacılık yolculuğunda şeffaf, sorumlu ve bilim temelli yönergeleri takip eden TSKB, Net-Sıfır Bankacılık çerçevesine uygun olarak 2030’dan önce hedeflerini belirleyecek.

Net-Sıfır Bankacılık imzasıyla  UNEP FI ve TSKB arasında uzun yıllara dayanan hedef birliğini daha da ileri taşıdıklarını belirten TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “İklim değişikliği ile mücadele ve iklim adaptasyonu en önemli stratejik odak alanlarımız arasında yer alıyor.  UNEP FI platformuna 2009 yılında üye olmamızın ardından, bu önemli inisiyatifin 2019 yılında hayata geçirdiği Sorumlu Bankacılık Prensipleri’ne kurucu imzacı olarak katıldık” dedi ve devam etti: “2021 yılında İklimle Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü (TCFD) çerçevesinde finans sektörünün ilk İklim Riskleri Raporunu yayımladık. Şimdi de iklim risklerinin ölçümünü kredi süreçlerimize entegre ediyoruz.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ise tüm faaliyetlerimizin merkezinde yer alıyor. SKA bağlantılı kredilerimizin toplam portföy içindeki ağırlığı yüzde 93 seviyesinde. İklim ve çevre bağlantılı SKA’lara katkı sağlayan kredilerimizin payı ise yüzde 61 oranında seyrediyor. Geçen yıl denetimden geçmiş emisyon hesaplamalarımıza karbon yoğun sektörlerdeki kredilerimizi dahil ederek önemli bir aşama kaydettik. Bu projeler finansman yoluyla gerçekleşen emisyonların yaklaşık yüzde 70’ini toplam portföyümüzün ise yüzde 7,5’ini oluşturuyor.”

“2030 ve 2050 hedefleri doğrultusunda karalı adımlarla ilerliyoruz”

Net-Sıfır Bankacılık Birliği, 2050 yılına kadar kredi ve yatırım portföylerini net sıfır emisyon ile uyumlu hale getirme taahhüdünde bulunan ve bugün itibariyle küresel bankacılık büyüklüğünün yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan 41 ülkeden 119 bankayı Birleşmiş Milletler çatısı altında buluşturuyor. Birlik, sunduğu global geçerlilikte çerçeve ve yönergeler ışığında, imzacısı olan öncü bankaların karbondan arındırma stratejilerinin etkin ve hızlı bir şekilde uygulanmasına destek veriyor. NZBA ayrıca iklim odaklı hızlandırıcılık sorumluluğuyla Glasgow Financial Alliance for Net Zero’nun bankacılık faaliyetlerine ve Sorumlu Bankacılık Prensipleri’ne liderlik ediyor.

NZBA üyesi olarak küresel iklim kriziyle mücadele yönündeki adımlarını daha da hızlandıracaklarını ifade eden Bilgiç, “Banka içi operasyonlarımızdan kaynaklı emisyonlarımızı 2008 yılından bu yana sıfırlıyor, tüm yerleşkelerimizde yeşil enerji kullanıyoruz. Şimdi de kredi ve yatırım portföylerimizden kaynaklı emisyonlarımızı 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefiyle uyumlu hale getirmeyi taahhüt ediyoruz. Önümüzdeki 18 ay içinde 2030 hedeflerimizde karbon emisyonu yoğun sektörlere odaklanacağız. Sonraki 36 ay içindeyse tüm sektörler için hedeflerimizi belirleyeceğiz. Her 5 yılda bir güncellenecek ara hedeflerle stratejilerimizi belirleyecek, 2030 ve 2050’ye kararlı adımlarla ilerleyeceğiz” dedi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.