Göreve gelir gelmez, enerji politikaları konusunda fosil yakıtlardan yana tavrını koyan ve en son iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Paris Anlaşması’ndan çekilen ABD Başkanı Donald Trump, cleantech olarak adlandırılan temiz teknolojilere desteğini azaltmaya devam ediyor.

Enerji verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Dairesi’nin bütçesinde yüzde 45 kesintiye giden Trump yönetimi, bunun sonucu olarak devlet destekli ar-ge fonlarından yenilenebilir enerji teknolojilerinin yararlanmasının önünü kesti.

ARPA-E olarak bilinen Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı’nın 1.4 milyar dolarlık programının finansmanını kaldırdı. Ajansın amacı, özel sektörün henüz yatırıma hazır olmadığı temiz enerji teknolojilerindeki araştırmaları finanse etmek ve yüksek kaliteli araştırmaları korumak.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN DA ÖNÜ KESİLEBİLİR

ARPA-E kapsamında bugüne kadar Sunshot programının yanısıra pil depolama, gelişmiş rüzgar ve elektrikli araçlar için çok sayıda araştırma projesine yatırım yapıldı.

Uzmanlar ARPA-E finansmanının ortadan kaldırılmasında, Trump’ın çevresinde kümelenen fosil yakıt lobisinin etkisine dikkat çekiyor.

Kongrede kabul edilen bütçe kesintisine Demokrat Parti üyeleri karşı çıkmış olsa da Trump yönetiminin yakın zamanda elektrikli araç teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik devlet desteğini azaltma kararı almasından endişe ediliyor.

Demokrat kongre üyesi Jared Polis, “Nükleer silahlara daha fazla para akıtmak yerine, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği için yatırım yapmalıyız” dedi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.