Türkiye Rüzgar Enerjisi Yatırımları Güneş Enerjisi Potansiyeli Türkiye Enerji Sektöründe YEKDEM Etkisi

ENSİA Başkanı Alper Kalaycı’dan önemli uyarı: Yıllık rüzgar enerjisi kapasitesine 1500 MW eklemeliyiz

Türkiye’nin Kasım 2023 itibarıyla toplam elektrik enerjisi kurulu gücü 106 bin 47 Megavat’a ulaşırken, rüzgar enerjisinin bu kapasitedeki payı yalnızca yüzde 11 düzeyinde. Ülkenin rüzgar enerjisinde 150 bin Megavat’lık bir potansiyele sahip olmasına rağmen, kullanılan oran sadece yüzde 8 seviyesinde kalıyor. Bu durum, enerji sektöründe ciddi bir kaynak israfını işaret ediyor.

Enerji Eylem Planı hedeflerine ulaşmada engeller

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2035 yılına yönelik Ulusal Enerji Eylem Planı’nda belirtilen hedeflerin gerçekleşmesi için yıllık en az 1500 MW rüzgar enerjisi kapasitesi eklenmesi gerekiyor. Ancak bu yılın ilk 11 ayında eklenen kapasite sadece 247 MW olarak kaldı. Bu durum, ülkenin enerji hedeflerine ulaşmada ciddi bir aksaklık olduğunu gösteriyor.

"Türkiye Rüzgâr Enerjisi Yatırımları Güneş Enerjisi Potansiyeli Türkiye Enerji Sektöründe YEKDEM Etkisi
ENSİA Başkanı Alper Kalaycı

Yatırım ve finansman sorunları

ENSİA Başkanı Kalaycı, sektördeki yatırım azlığının nedenlerini finansman erişimi sorunları ve YEKDEM fiyat güncellemeleri olarak gösteriyor. YEKDEM’deki revizyonlar ve finansman kaynaklarına erişimdeki zorluklar, rüzgar enerjisi yatırımlarını olumsuz etkileyen başlıca faktörler arasında yer alıyor.

Termik santrallerde duraklama ve sera gazı emisyonları

2023 yılında enerji sektöründe göze çarpan olumlu bir gelişme olarak ithal kömür ve linyit kömüre dayalı termik santrallerdeki kurulu gücün neredeyse sıfır seviyede kalması gösterilebilir. Ancak Türkiye’nin sera gazı emisyonlarında gözle görülür bir artış söz konusu. 1990 yılına kıyasla emisyonlar üç katına çıkmış durumda.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Yatırımları Güneş Enerjisi Potansiyeli Türkiye Enerji Sektöründe YEKDEM EtkisiGüneş enerjisinde büyük potansiyel

Kalaycı, Türkiye’nin güneş enerjisindeki potansiyeline dikkat çekiyor. Ülke, güneş enerjisi potansiyelini tam olarak kullanırsa, iki Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde bir kapasiteye sahip. Bu potansiyelin kullanılması, ülkenin enerji bağımsızlığını artırırken, ekonomik kalkınmayı da destekleyecektir.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.