Marmara ve Akdeniz’de deniz ekosisteminin korunması adına önemli adımlar atan Türkiye İş Bankası ve ODTÜ, insansız su altı planörü Deniz Kâşifi ile denizlerimizde kirliliği ve iklim değişikliği etkilerini gözlemliyor.

Türkiye’nin denizlerinde yaşanan iklim değişikliği ve insan kaynaklı kirlilik artışı, deniz ekosistemimizi tehdit ediyor. Bu duruma çözüm üretmek için, Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, insansız su altı planörü Deniz Kâşifi ile Marmara, Akdeniz ve Karadeniz’de kapsamlı araştırmalar yürütüyor.

Deniz Kâşifi ile denizlerimizin derinliklerine yolculuk

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne Türkiye İş Bankası tarafından tahsis edilen Deniz Kâşifi, Marmara ve Akdeniz’de geniş çaplı otonom ölçümler gerçekleştirdi. İklim değişikliğinin en yoğun hissedildiği deniz olan Akdeniz, dünya genelindeki deniz suyu sıcaklıklarının üzerinde değerlere sahip. Marmara’da ise tarım, endüstri ve evsel kirleticilerin etkisiyle suyun oksijen seviyesinin hızla düştüğü gözlemlendi.

Marmara Denizi’nde kritik oksijen sorunu

Deniz Kâşifi’nin topladığı veriler, Marmara Denizi’nin Bandırma’dan İzmit’e kadar geniş bir alanda oksijen seviyelerinin hızla azaldığını ortaya koydu. Marmara’nın kış koşullarında dahi oksijen seviyesinin düşük olması, bölgedeki ekosistemi tehdit ediyor.

Deniz Kâşifi Marmara Denizi İş Bankası sürdürülebilirlik projesi ODTÜ Deniz Bilimleri araştırmasıAkdeniz’de deniz suyu sıcaklıkları tehlike sinyali veriyor

Araştırmalar, Doğu Akdeniz’in deniz suyu sıcaklıklarının dünya ortalamasının üstünde seyrettiğini gösteriyor. Küresel ısınmanın etkisiyle, bölgedeki deniz canlılarının üreme ve beslenme döngüleri bozulurken, Süveyş Kanalı’ndan giren istilacı türlerin bölgedeki biyoçeşitliliği tehdit ettiği tespit edildi.

Karadeniz’de sürdürülebilirlik hedefiyle çalışmalar devam ediyor

Deniz Kâşifi’nin Marmara ve Akdeniz’deki başarılarından sonra Karadeniz’deki ilk araştırması sürüyor. ODTÜ’nün Bilim-2 gemisi ile Karadeniz’de başlayan bu yeni sefer, Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesine kadar uzanıyor. Toplanan veriler, Karadeniz’in sürdürülebilir yönetimi için bilimsel politikaların oluşturulmasına katkı sağlayacak.

Denizlerimizin geleceği için acil önlemler şart

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Marmara Denizi’nde kirliliğin önlenmesi için tarım ve sanayi atıklarının kontrol altına alınması gerektiğini belirtiyor. Oksijen seviyesinin hızla azaldığı Marmara’nın gelecekte ölü bir denize dönüşme riski bulunuyor. Bu duruma karşı hızlı ve etkin tedbirler alınması şart.

Türkiye İş Bankası’ndan sürdürülebilirlik için güçlü adım

Türkiye İş Bankası, deniz kirliliğiyle mücadele ve ekolojik dengenin korunması adına yürüttüğü sürdürülebilirlik projeleriyle ön planda yer alıyor. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, deniz araştırmalarına destek sağlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, bilimsel çalışmalara katkıda bulunarak denizlerimizin geleceği için çözümler ürettiklerini belirtti.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse “Büyükada’da İş Bankası öncülüğünde sürdürülebilirlik adımı: Deniz dip temizliği” başlıklı makalemizi de ziyaret ediniz.​

Bu makalemiz ilginizi çektiyse “İstanbul Boğazı’ndaki deniz çayırları korunuyor” başlıklı makalemizi de ziyaret ediniz.​

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.