Elektrikte dünyada ilk kez kilovat saat başına 1.77 dolarcent ile düşük fiyat rekoru kırıldı.

Bu rakam İtalyan enerji şirketi Enel tarafından Meksika’da kurulacak iki güneş santrali için teklif verildi. Ve dünya üzerindeki en düşük elektrik fiyatı rekorunu kırdı.

“TÜRKİYE İÇİN HEYECANLA BEKLİYORUZ”

Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi platformu Solarbaba’nın kurucusu Ateş Uğurel, “Dünyada ilk defa görülen bir fiyat. İşin daha çok başındayız, güneş enerjisi maliyetleri yeni yeni düşmeye başladı. 5-10 yıl sonrasını tahmin etmek mümkün bile değil. Maliyet daha düştüğünde nasıl bir fiyatla karşılaşacağız? Hepimizi heyecanlandırıyor olmalı. Türkiye’de de benzer fiyatları göreceğimiz günleri heyecanla bekliyoruz” yorumunu yaptı.

Meksika enerji piyasası düzenleme kurumu Centro Nacional de Control de Energía (Cenace), ülkenin “Üçüncü Uzun Vadeli Açık Artırma” sonuçlarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, 8 şirketin 15 teklif sunduğu ihalede İtalyan Enel, 3TWh güneş enerjisi için 1.77¢/kWh ile rekor düşük teklif verdi. Bu teklif, Suudi Arabistan’da düzenlenen 300 MW kapasiteli güneş enerjisi ihalesindeki kilovatsaat başına 1.79 cent ile en son düşük fiyat rekorunun biraz aşağısında.

YARI YARIYA DÜŞÜŞ

Dünya, güneş enerjisinin ABD’de 2013 yılında kilovat saat başına 8.3 cent’ten, 2014’te Birleşik Arap Emirlikleri’nde 5.84 cent’e, 2015’te Suudi Arabistan’da 4.97 cent’e ve son olarak 2016’da kilovat saat başına 2.42 cent’e düştüğünü gördü. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, 2017’den 2020’ye kadar güneş enerjisi maliyetlerinin yarı yarıya ineceğini öngördüklerini açıklamıştı.
Hürriyet/Merve ERDİL

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.