Çatı tipi güneş enerji santrali konusunda düğmeye basan Tosyalı Holding, dünyanın en büyük ilk 5 santrali arasına girecek proje için hazırlıklarını tamamladı. Devreye alınacak bu santralle birlikte Tosçelik ERW Boru Profil Üretim Tesisi, dünyanın en küçük karbon ayak izine sahip çelik boru ve profillerini üretecek.
Türkiye’nin global demir çelik üreticisi Tosyalı Holding, çevreci ve yenilenebilir enerji projeleri konusunda önemli çalışmalara imza atıyor. Osmaniye’de bulunan Tosçelik ERW Boru Profil Üretim Tesisi’nde yeni bir güneş enerji santrali projesini devreye alan holding, bu kapsamda Tosçelik ERW Boru Profil Üretim Tesisi’nin çatısına güneş enerji santrali kuracak.
“Ekonomiye değer katan yatırımlarımızda önceliğimiz, projelerin doğaya saygılı, çevreci ve sürdürülebilir olması. Tosçelik ERW Boru Profil Üretim Tesisi’nde devreye alacağımız güneş enerji santrali, ülkemizin yeşil enerji üretimine katkı sağlayacağı gibi cari açığın kapanmasında da faydalı olacak” yorumlarını yapan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’ya hem bu yeni projeyi hem de geleceğe yönelik sürdürülebilirlik projelerini sorduk. Yanıtları şöyle:

EN BÜYÜK İLK 5 ÇATI TİPİ GÜNEŞ SANTRALİNDEN BİRİ
“Osmaniye’de bulunan Tosçelik ERW Boru Profil Üretim Tesisi’mizde güneş enerji santrali konusunda yeni bir projeyi devreye aldık. Bu kapsamda Tosçelik ERW Boru Profil Üretim Tesisi’nin çatısına güneş enerji santrali kuruyoruz. Tosçelik ERW Boru Profil Üretim Tesisi’nde devreye alacağımız bu güneş enerji santrali, ülkemizin yeşil enerji üretimine katkı sağlayacağı gibi cari açığın kapanmasında da faydalı olacak. Böylece 200 bin m2 çatı alanına sahip olan ve Avrupa’da tek seferde kurulan en büyük çelik boru fabrikası Tosçelik ERW Boru Profil Tesisleri’nin elektrik enerjisi bu santralden karşılanacak. Santral, tamamlandığında dünyanın en büyük ilk 5 çatı tipi güneş enerji santralinden biri olacak. Dünyanın en büyük ince film güneş paneli üreticisinin ürünlerini kullanacağımız projede, yüksek ortam sıcaklığı ve düşük gün ışığı koşullarında dahi standart panellere göre en az yüzde 10 daha fazla enerji üretimi yapmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yatırımlarımızı artırmaya devam edeceğiz. Bu santral ile dünyanın en küçük karbon ayak izine sahip çelik boru ve profillerini üreteceğiz.”

GÜNEŞ ENERJİSİ ÇELİK SEKTÖRÜNDE GELİŞECEK
“Türkiye demir-çelikte dünyanın ve Avrupa’nın lider üreticileri arasında yer alıyor. Biz de Tosyalı Holding olarak, 3 farklı kıtadaki üretim ve ihracat hacmimizle sektörün lider global oyuncularından biriyiz. Ülkemizde muazzam bir büyüklüğe ulaşan sektörün en büyük gider kalemlerinin başında enerji geliyor. Enerji yoğun bir sektör olan demir çelik sanayinde enerji giderleri; üretim maliyetlerinin birinci sırasında yer alıyor. Kömür, doğalgaz ve elektrik başta olmak üzere enerji kaynakları, doğru kullanılmadığı takdirde, hem üretim maliyetlerini doğrudan etkiliyor hem de enerji tasarrufu yapılmadığı için ülke ekonomisini ve doğayı negatif etkiliyor. Sırf bu bile, Tosçelik ERW Boru Profil Üretim Tesisi’nin çatısına kurulan güneş enerji santralini bu denli çok önemsiyor olmamızın nedeni. Tosçelik Güneş Enerji Santrali Projesi, şüphesiz çelik sektöründe güneş enerjisinin sürdürülebilir gelişimi açısından eşsiz bir örnek olacak.”

ÜLKESİNİ SEVEN YENİLENEBİLİRE YATIRIM YAPMALI
“Avrupa’da bugün üretim tesislerinin yenilebilir enerji kaynaklarına yatırım yaptığını gözlemliyoruz. Bu yatırımlar hem çevreci hem de ülke ekonomisi açısından sürdürülebilir yatırımlar. Sadece enerji maliyetlerini düşürmekle kalmıyor, ülke ekonomisinin cari açığını kapatma konusunda da önemli bir araca dönüşüyor. Türkiye sanayisi kesinlikle bu resmin gerisinde değil; ülkesini seven her sanayici bu yatırımları yapmaya ve sürdürülebilirlik vizyonuna uygun hareket etmeyi tercih ediyor. Özel sektörün bilhassa bu konuda daha fazla taşın altına elini koyması şart.”

İTO’DAN İNSAN VE DOĞA ÖDÜLÜ ALDIK
“Sadece enerji tasarrufu değil, çevreye duyarlılık konusunda da farklı aksiyonlarımız var. Örneğin tesislerimizde mevcut toz toplama kapasitesinin yüksek olması, çevreye verilen toz miktarını ortadan kaldırıyor. Yine sistemde kullanılan yağlar ile ilgili yapılan optimizasyon çalışmalarıyla atık olarak çıkan yağları minimum seviyede tutuyoruz. Aynı şekilde su tesisleri su optimizasyonu ile su ve enerji tasarrufu aynı anda sağlanıyor. Bu konuda 60 milyon TL tutarındaki yatırımla kurduğumuz tozsuzlaştırma tesisi ile çevreye yayılan toz ve gazları temizleyerek, İTO’nun ‘İnsan ve Doğa Ödülü’nü kazandığımızı da ekleyebilirim.”

ENDÜSTRİ 4.0 TÜRKİYE SANAYİSİ İÇİN BÜYÜK FIRSAT
“Türkiye’de demir-çelik sektörüne aralıksız en büyük yatırım yapan şirketlerin başında geliyoruz. 2008 yılında bir Türk sanayicisi için cesaret isteyen bir yatırıma karar verdik ve ülkemizin ilk yassı çelik üretimi tesisi için düğmeye bastık. ‘Bu işi nasıl başarırız; rekabeti nasıl sağlarız?’ sorularını sorduğumuzda, karşımızda tek bir çıkış yolu vardı. Bu yatırımı en kompakt ve en ileri teknolojiyi kullanarak rekabetçi bir vizyonla başardık. Kısacası biz, Tosyalı Holding olarak Endüstri 4.0’ı endüstriyel üretim dünyasının, ileri teknoloji ve dijital dönüşümle buluştuğu yer olarak görüyoruz. Bu verdiğim örnek ise, sanayide neredeyse bizim 10 yıldır bu sürece ve bu dönüşüme uygun olarak yapılandığımızı gösteriyor. Geleceğe hazırlanmak ve geleceği şekillendirebilmek için öncelikle değişimi iyi anlamak gerektiği kanısındayım. Ben Endüstri 4.0’ın Türkiye sanayisi için büyük bir fırsat olduğu kanısındayım.”

GÖNLÜ ZENGİNLER LİSTESİNİN 4. SIRASINDAYIZ
“Sürdürülebilirlik vizyonumuz, çevreye ve topluma zarar vermeyen üretime ek olarak, toplumuza fayda sağlayan kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarını da kapsıyor. Türkiye’nin en çok sosyal sorumluluk çalışmalarına imza atan şirketlerden biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu konudaki başarımızı farklı listelerde sıra başı olarak da ortaya koyuyoruz. Son olarak Gönlü Zenginler listesinin 4’üncü sırasında yer aldık. Sosyal sorumluluk bizim için en az ticari başarımız kadar önem taşıyor. Bu vizyonla eğitim, sosyal yaşam ve sağlık alanında önemli projelere imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu alana oldukça yüklü bir bütçe ayırıyoruz ve çalışmalarımıza sınır koymuyoruz. Önceliğimizi kendi bölgemize veriyoruz. Bu düşüncemizle yola çıkarak bölgemize ve ülkemize destek olmaya devam edeceğiz. Sosyal sorumluluğun yanı sıra spora destek çalışmalarımız da sürüyor. Bu konudaki ilk adımı 2012’de Osmaniye Kapalı Spor Salonu ile attık. 2014’te inşaatı tamamlanan bu salon ile amacımız hem Osmaniye ilimizin çok önemli bir eksiğini kapatarak gençlerimize hizmet etmek hem de bölgemizde ulusal ve uluslararası müsabakaların yapılmasına da olanak sağlamaktı.”

KADINLAR TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ
“Kadınlar Türkiye’nin geleceği. Kendine güveni tam ve güçlü kadınları desteklemenin aynı zamanda ülkemize yapılmış bir yatırım olacağına inanıyoruz. Bu nedenle bir demir-çelik firması olarak kadın sporcuları destekleme ve bu konuda örnek olma kararı aldık. Spora sponsorluk anlamındaki desteğimizi kadın sporcuları destekleme kararımızla birlikte başlattık. Tosyalı Toyo markamızla Osmaniye Kadın Basketbol Takımı’nın sponsorluğunu üstlendik. Aynı zamanda kadın çalışan sayımızı artırmak için de çalışmalar sürdürdüğümüzden, bu sponsorluğun Tosyalı Holding’in kadınların sosyal hayattaki gelişimlerinde de yanında olduğunun önemli bir göstergesi olduğu kanısındayız.”

DÜNYANIN EN BÜYÜK 5 GES PROJESİNDEN BİRİ

Tosçelik ERW Boru Profil Üretim Tesisi’nin çatısına kurulacak güneş enerji santrali;

► 2017’nin ikinci yarısında devreye girecek.

► Üretilecek yenilenebilir kaynaklı ve çevre dostu elektrik enerjisi sayesinde 10 bin ton CO2‘nin doğaya salınımı engellenecek.

► Bu sayede 750 bin ağaç doğaya kazandırılacak.

► Güneş santrali toplamda 200 bin metrekarelik bir çatı alanına kurulacak.

Kaynak: Dünya/Didem Eryar Ünlü

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.