Enexion Enerji Danışmanlık Türkiye Genel Müdürü ve Enerji Uzmanı Ceren Özdal, Enexion 2017 yılını değerlendirdiği Enerji Piyasaları Analiz Raporu’nda 2017 yılı dördüncü çeyreğinde fiyatların %3 artarak 169,4 TL/MWh’ten 176,4 TL/MWh’a çıktığına dikkat çekti.

Rapora göre 2017 yılı dördüncü çeyrek fiyatları %3 artarak 169,4 TL/MWh’ten 176,4 TL/MWh seviyelerinde işlem gördü. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun, 1 Nisan 2018’de uygulamaya girmesini öngördüğü düzenleme ve sanayi elektriğinde artık tarife açıklamama kararı ile yüksek tüketimli serbest tüketicileri, tedarikçi firmalara yönlendirmesi sonucunda dördüncü çeyrek profil maliyetinin 208,3 TL/MWh seviyelerinde beklenmesine neden oldu.

Bu durumda yüksek tüketimli serbest tüketiciler, piyasada oluşan birim fiyatlar üzerinden pazarlık yaparak kullanacağı elektriği tedarikçiden satın almak durumunda kalıyor.

Enexion Enerji Danışmanlık Türkiye Genel Müdürü ve Enerji Uzmanı Ceren Özdal, 2017’ye genel olarak bakıldığında YEKDEM bedelleri üzerindeki kur baskısı ve kapasite artışının sanayicilerin elektrik maliyetlerinin artmasına sebep olduğunu dile getirdi.

YEKDEM 2017 ORTALAMASI 34 LİRA

Geçtiğimiz yıla göre dövizdeki %20 üzerindeki artışla beraber kapasitenin de YEKDEM’e olan rağbet ile orantılı olarak artmasının MWh başına YEKDEM bedelini sanayiciler için ağır bir bedel konumuna getirdiğini sözlerine ekleyen Özdal, YEKDEM 2017 ortalama beklentisinin ise 34 TL civarında seyrettiğinin altını çizdi. Özdal, 2017 yılı spot piyasa ortalaması beklentilerinin 166,8 TL/MWh, profil maliyeti beklentilerinin ise 207,7 TL/MWh seviyelerinde olduğunu sözlerine ekledi.

Raporda EPDK tarafından teklif edilen tarife yapısı değişikliğine de yer verildi. 2018 Nisan’dan itibaren, yüksek tüketimli serbest tüketiciler için piyasada yüksek değerli bir son kaynak tarifesi olması bekleniyor. Böylece yüksek tüketimli serbest tüketici, liberal piyasaya geçmeye teşvik ediliyor. Raporda son kaynak tarifesinin ise yaklaşık olarak 240-250 TL/MWh seviyelerinde olacağı öngörülüyor.

HES PAYININ AZALMASI FİYATLARI ARTIRDI

Enerji Piyasaları Analiz Raporu’na göre 2017 birinci çeyrek spot fiyatları %37’lik bir artış göstererek 166,4 TL/MWh olarak gerçekleşirken sanayici profil maliyeti ise 208,7 TL/MWh olarak gerçekleşti. Bu yükselişin nedeni olarak BOTAŞ’ın, 22 Aralık 2016 tarihinde doğalgaz arzındaki yetersizlik nedeniyle elektrik santrallerinin gazını tamamen kesmesi ve tesislerde elektrik üretiminin durması gösteriliyor.

TETAŞ’ın portföyünü ucuz elektrik ile tedarik edebilmek için GÖP alımı yapması ve bahar ayları nedeniyle gerçekleşen yüksek YEKDEM ortalaması, 2017 ikinci çeyrek maliyetinin yükselmesine neden oldu. Sonuç olarak 2017 ikinci çeyrek fiyatları 148,7 lira ile geçtiğimiz yıla göre %18’lik bir artış gösterirken profil maliyeti ise 205 TL/MWh seviyelerinde seyretti.

2017 yılı üçüncü çeyreğine geldiğimizde ise spot piyasa fiyatı 145,5 TL/MWh’ten 175,6 TL/MWh’e çıkarak %21’lik bir artış kaydetti. Üçüncü çeyrek profil maliyeti ise 209,1 TL/MWh seviyelerinde işlem gördü. Su miktarının düşmesiyle HES’lerin payının azalması, ortalamanın üstünde seyreden sıcaklıklar ve birçok santralin bakıma girmesi fiyatların artmasına neden oldu.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.