PNAS’ta 19 Ekim 2026’da yayımlanan araştırma, Meksika Körfezi’nin açık ve derin sularındaki canlı topluluklarında büyük ve kalıcı bir azalma bildirdi. Tracey T. Sutton ve çalışma arkadaşları, 2010’daki Deepwater Horizon petrol sızıntısından sonraki değişimi farklı ölçüm yöntemleriyle inceledi.
Araştırmada 2011’in dokuz aylık örneklemesi, 2015–2023 arasında yapılan dokuz araştırma seferiyle karşılaştırıldı. Su yüzeyinden 1.500 metre derinliğe uzanan örneklerde balıklar, kabuklular ve kafadanbacaklıların bolluğu değerlendirildi. Canlı grubuna göre değişen yüzde 60–85’lik düşüş, 3,5 yıllık dönemde ortaya çıktı ve düşük seviyeler on yılı aşkın süre devam etti. Kril ve fener balıkları en çok etkilenen gruplar arasındaydı.
Ağ örnekleri, akustik ölçümler ve genetik veriler birbirini destekledi. Yazarlar sıcaklık, oksijen ve besin koşullarının bu değişimi açıklamadığını belirterek petrol sızıntısını en güçlü açıklama olarak değerlendiriyor. Bu, gözlemlere dayanan bir bilimsel çıkarım; sızıntının tek neden olduğunun deneysel kanıtı veya gelecekte toparlanmanın imkansız olduğu anlamına gelmiyor.






