Klasik uygulamaların dışında kil kiremitler üzerine güneş panelleri yerleştirilmesine dayanan EDS Solar Kiremit teknolojisi Gül Çatı İnşaat tarafından Türkiye’ye getirildi.

İsviçre teknolojisi ile Avusturya’da üretilen ürünler, farklı renkleri ile kullanılabildiği için çatılara görsel olarak da uyum sağlayabiliyor.

Gül Çatı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve EDS Solar Kiremit Distribütörü Süleyman Temiz, çatı alanında tüm gelişmeleri takip eden bir firma olarak EDS Solar Kiremit’i Türkiye, Türk Cumhuriyetleri, Irak, Kıbrıs ve Arap Emirlikleri pazarına sunmaya karar verdiklerini belirtiyor.

Temiz Türkiye’de böyle bir ürün bulunmadığına dikkat çekerek, “Bir ilke imza attığık. Çünkü ürünümüz diğer panellerden farklı. EDS Solar Kiremit adı üzerinde geleneksel ve estetik bir yapı olarak bilinen kiremit kullanılarak üretildi ve uygulanıyor. Üzerindeki küçük modül üniteler sayesinde çatılara uygulanması kısa sürede gerçekleşiyor. Görsel açıdan tek parça çatı yüzeyi elde ediliyor ve böylelikle çatı yüzeyi çevrede yer alan diğer yapılar ile görsel anlamda uyum sağlıyor” diyor.

Süleyman Temiz, EDS Solar Kiremit teknolojisi ile ilgili Yeşil Haber’in sorularını yanıtladı.

EDS Solar Kiremit teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz?

Çatıların vazgeçilmesi olan kiremitin üstüne fotovoltaik sistem gömülmüştür ve kiremite önceden monte edilmiş bağlantılar sayesinde kurulumu hızlı ve güvenli bir şekilde sağlanabilmektedir. 1 m2 alana 12 tane kiremit yerleştirilir ve bir tane Modül 4 panelden oluşmaktadır. 1 m2 kare alanda ise saatte 84 Watt elektrik üretilir. Panelin genel yapısına değinecek olursak üretilirken Monokristal Silikon kullanılmıştır.

Bunun faydası nedir?

Monokristal güneş hücrelerinin verimlilikleri 19,5% oranındadır. Yani amacımız maksimum verimlilik elde etmek ise bunu diğer malzemelerle yakalamanız mümkün olmamaktadır. Aynı zamanda yine EDS Solar Kiremit’in yapısına bakıldığında uzun ömürlülüğü ile dikkat çekmektedir.

Havanın kapalı olduğu veya gölgelerin bolca görüldüğü durumlarda panelin yaşayacağı güç düşme problemine çözüm olarak her panele By Pass Diod yerleştirilmiştir. Tamamen kendine has yapısı ile diğer panellerden ayrılan EDS Solar Kiremit anti reflekte cam ile kaplıdır. Bu özelliği çatınızın maruz kalacağı ısı yansımaları önlemek için üretilmiştir.

Evlerimizin örtüsü olarak da tabir edebileceğimiz çatılarımızda son teknoloji ve yepyeni bir ürün ile enerjinin geri dönüşümü sağlanırken şüphesiz ilk soru peki fazla ısıya maruz kalırsa ne olacak? sorusu oluyor. Fotovoltaik sistemleri fazla ısıya maruz kalma durumunda, kiremit soğutucu özelliği ile panelin ısısını düşürür ve 80 yıldan 100 yıla kadar dayanıklılık sağlar.

EDS Solar Kiremit, Türkiye pazarına ne zaman ve neden girdi?

Gül Çatı İnşaat olarak 1970 yılından bu yana hizmet vermekteyiz. Birçok büyük projede yer aldık, kendimizi daime geliştirmeyi amaç edindik. Bu süreç içerisinde teknolojiyi hep yakından takip ettik. Müşterilerimize çatı hizmetlerinde en kaliteli hizmetleri sunmayı hedeflerken 4 ay önce İsviçre firması olan EDS Solar Kiremit ile tanıştık. Doğal kaynakların geri dönüştürülmesi tüketim toplumlarının aslında en temel ihtiyacı. Geri dönüştürülen kaynağın evlerimizde zaten kullanmakta olduğumuz elektrik enerjisine dönüşüyor olması ise şüphesiz aile ekonomisine katkı sağlamaktadır.

“Panellerle karşılaştırma mümkün değil”

Bu da genele vurulduğunda ülke ekonomisine katkı sağlamak demektir. Çatı alanında tüm gelişmeleri takip eden bir firma olarak karşıma çıkan EDS Solar Kiremit’in ülkemizdeki solar panellerden farklı oluşu “bu ürün bizim ülkemizde de olmalı” düşüncesini beraberinde getirdi.

Karşılıklı güven ve iş birliği ile beraber ilerlemeye karar verip EDS Solar Kiremit’i Türkiye, Türk Cumhuriyetleri, Irak, Kıbrıs ve Arap Emirlikleri pazarına sunmaya karar verdik. Bir ilke imza attığımızın altını çizmek isterim. Özellikle Türkiye’de böyle bir ürün bulunmamaktadır. Daha önce de detaylı olarak belirttiğim gibi yapısı itibari ile bilinen solar panellerle de karşılaştırılması mümkün değildir.

“38 yıllık çatı uzmanıyız”

Yıllardır sektörde varlığını koruyan 38 senelik bir çatı firması olarak çatı pazarında büyük rol oynuyoruz. Bilinen çatı uygulamalarından çatı kaplama, yalıtım, onarım gibi hizmetler almak isteyen ev sahipleri, fabrikalar, okullar ve hastaneler vs. eskiye nazaran küçük bir araştırma ile çatı hizmetleri hakkında bilgiye kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Ben çatıda kaliteli uygulamaların bu nedenle hızlı bir şekilde gerçekleştirildiğini düşünüyorum.

Firma sahipleri artık tüketicinin bilinçli olduğunun farkında böylelikle hizmette kalite ve uygulama sonrası garanti hizmetleri gibi konuların üzerinde duruyor ve Türkiye çatı pazarı için konuşacak olursak en önemlisi ürün çeşitliliğine önem veriyor. Son dönemlerde dikkat çeken çatı uygulamaları da zaten bize bu gelişimin sonuçlarını gösteriyor.

Görsel olarak avantajı nedir?

Güneş ışınlarından büyük oranda faydalanabilen ülkelerden biri olarak doğal kaynaklarda geri dönüşümü destekleyici hizmetler sunuyor olmaktan çok mutluyum. Ürünümüzün diğer panellerden farklı olduğunu ilk günden beri belirttik. EDS Solar Kiremit adı üzerinde geleneksel ve estetik bir yapı olarak bilinen kiremit kullanılacak üretildi ve uygulanıyor. Üzerindeki küçük modül üniteler sayesinde çatılara uygulanması kısa sürede gerçekleşmektedir ve görsel açıdan tek parça çatı yüzeyi elde edilir.

Böylelikle çatı yüzeyi çevrede yer alan diğer yapılar ile görsel anlamda uyum sağlar. Tüm bunların yanında EDS Solar Kiremit üretiminde kullanılan malzeme için konusunda uzman, marka olmuş, kaliteli firmalarla çalışmaktayız.  Bu denli kaliteli ürünler kullanınca tahmin edebileceğiniz üzere amacımız elektrik üretmekse çatılarımız maksimum verim ile elektrik üretir hale geliyor.

“Yakında güzel bir projemiz var”

Türkiye’de şu ana kadar ne kadarlık bir kurulum yaptınız?

Projemiz henüz çok yeni. Yakın zamanda tanıtımını yapmak amacı ile basın daveti gerçekleştirdik. Bu davette gördük ki ürün Türkiye’nin ihtiyacı olan ve farklılığı ile ilgi uyandıran bir ürün.  Basın davetinin ardından çok güzel geri dönüşler aldık. Titizlikle çalışmalarını yürüttüğümüz ürün için tabii ki teklifler de geliyor hem bayilik için hem de çatı uygulaması için. Bakalım yakın zamanda güzel bir projede yer alacağımızı düşünüyorum.

Lisanssız ve lisanslı uygulama yapmamız mümkün. Bununla beraber Offgrid veya Ongrid çalışmalarımız da olacaktır.  Müşterilerimizin isteği üzerine ve tüketim alışkanlıklarına göre çatılarını dizayn edeceğiz.

1 kW için kurulum maliyeti nedir?

Kurulum maliyeti için standart bir ücret uygulamamız bulunmuyor. Bilindiği gibi çatıların güneş göreceği yön ve bu yöndeki kullanılabilecek alan, çatının genel engebesi, genişliği farklılık gösteriyor. Bir bütçe hesaplaması yapmak için tüm bu bilgiler bile yetersiz kalıyor.

Aşamalı olarak uygulama öncesi incelemeler yapılırken müşterinin aylık ödediği elektrik faturası da maliyeti hesaplarken değerlendiriliyor. Böylelikle kişi zaten kullandığı elektriği EDS Solar Kiremit ile elde edebilir hale geliyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.