Bayraktar CGTN Türk röportajı Türkiye Çin enerji iş birliği Türkiye Çin nükleer ve yenilenebilir enerji projeleri Trakya karbonsuz enerji ve veri merkezi parkı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CGTN Türk’e verdiği röportajda nükleer enerji, yenilenebilir enerji, enerji iletimi ve madenler başta olmak üzere geniş bir iş birliği alanı bulunduğunu söyledi.

Görüşmelerde Türkiye’nin ilk deniz üstü rüzgar projesi, 2035’e dönük iletim yatırımları ve Trakya’da entegre bir karbonsuz enerji ve veri parkı fikri öne çıktı.

Türkiye Çin nükleer ve yenilenebilir enerji projeleri Trakya karbonsuz enerji ve veri merkezi parkıŞanghay İşbirliği Örgütü teması sonrası yoğun enerji diplomasisi anlatıldı

Bakan Alparslan Bayraktar, Çin’in Tianjin kentinde 31 Ağustos–1 Eylül 2025 tarihlerinde yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi ile Pekin’deki 80. yıl anma töreni kapsamında temaslar yürüttüğünü ve bu çerçevede CGTN Türk’e değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, Çin’de Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Wang Hongzhi ve Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Zheng Shanjie ile yanı sıra şirket yetkilileriyle görüştüklerini belirtti.


Enerjide iş birliği başlıkları nükleer, yenilenebilir, iletim ve madenler etrafında netleşiyor

Bayraktar, Türkiye ile Çin arasında nükleer enerji, yenilenebilir enerji, enerji iletimi ve madenler alanlarında iş birliği yapılabileceğini vurguladı. Ayrıca enerji depolama ve batarya teknolojilerinde Türkiye’de önemli fırsatlar bulunduğunu; Çinli firmaların Türkiye’de üretim seçeneğini değerlendirdiklerini ifade etti.

Türkiye’nin ilk deniz üstü rüzgar projesi için Çinli şirketlerle iş birliği olasılığı konuşuluyor

Bayraktar CGTN Türk röportajı Türkiye Çin enerji iş birliği Türkiye Çin nükleer ve yenilenebilir enerji projeleri Trakya karbonsuz enerji ve veri merkezi parkıSomut proje başlıkları arasında offshore (deniz üstü) rüzgar santrali öne çıktı. Bayraktar, Türkiye’de ilk olacak bu projenin Çinli şirketlerle hayata geçirilebileceğini dile getirdi.

2035 hedeflerine uygun yaklaşık 30 milyar dolarlık iletim yatırımı programı Kuşak ve Yol ile uyumlu görülüyor

Elektriğin özellikle Avrupa’ya taşınmasını güçlendirecek yeni enerji nakil hatları için 2035’e kadar yaklaşık 30 milyar dolar büyüklüğünde bir program planlandığı, bu çerçevenin Kuşak ve Yol Girişimi ile uyumlu değerlendirildiği aktarıldı.

Trakya’da nükleer, yenilenebilir, depolama ve veri merkezini birleştiren karbonsuz enerji ve veri parkı fikri ilgi gördü

Trakya karbonsuz enerji ve veri merkezi parkı Bayraktar CGTN Türk röportajı Türkiye Çin enerji iş birliği Türkiye Çin nükleer ve yenilenebilir enerji projeleri Bayraktar, Trakya’da planlanan nükleer santrali de içine alan; güneş, rüzgar, depolama ve veri merkezi altyapısını bütünleştiren “dünya çapında karbonsuz enerji ve veri parkı” fikrini muhataplarına sunduklarını ve bunun dikkat çektiğini ifade etti.

Madenlerde iş birliği ve nadir toprak elementlerinin ekonomiye kazandırılması hedefleniyor

Türkiye’nin maden alanındaki potansiyeli ve nadir toprak elementleri rezervlerinin ekonomiye kazandırılması için teknoloji ve yatırım iş birliği seçenekleri gündemde. Mevcut petrol ve doğal gaz iş birliği kanallarının da sürdüğü belirtildi.

Bayraktar CGTN Türk röportajı Türkiye Çin enerji iş birliği Trakya karbonsuz enerji ve veri merkezi parkı Türkiye Çin nükleer ve yenilenebilir enerji projeleri

Üçüncü ülkelerde ortak projeler ve Türkiye’nin ikinci üretim üssü olma hedefi öne çıkıyor

Bayraktar, Afrika, Orta Doğu, Orta Asya ve Balkanlar başta olmak üzere üçüncü ülkelerde ortak projeler geliştirme imkanına işaret etti. Ticaret savaşları ve yaptırımların öne çıktığı küresel ortamda Türkiye’nin lojistik ve sanayi altyapısıyla ikinci bir üretim üssü olarak konumlanabileceğini; güneş paneli ve rüzgar türbini gibi ekipmanlarda yerli üretim çağrısı yaptıklarını vurguladı.

Yeşil Haber perspektifiyle Türkiye Çin enerji eksenli işbirliği

Yeşil Haber olarak son aylarda Türkiye’nin Çin ile enerji alanında geliştirebileceği ortaklıkları farklı boyutlarıyla ele aldık. TÜREK 2025 İzmir’de offshore rüzgar için süper izin iş birliği haberimizde, Türkiye’nin deniz üstü rüzgar kapasitesinin açığa çıkması için güçlü regülasyon ve yatırımcı iş birliği gerekliliğini vurgulamıştık. Bakan Bayraktar’ın CGTN Türk röportajındaki offshore vurgusu bu çizgiyle örtüşüyor.

Türkiye’nin yerli nükleer reaktör çağrısı başlıklı dosyamızda da görüldüğü gibi, nükleer enerji yalnızca enerji arz güvenliği değil aynı zamanda teknoloji transferi açısından kritik. Bayraktar’ın Çinli muhataplarına Trakya’da entegre nükleer ve yenilenebilir enerji parkı önerisi, bu yöndeki stratejik arayışın devamı niteliğinde.

Türkiye Çin nükleer ve yenilenebilir enerji projeleri Bayraktar CGTN Türk röportajı Türkiye Çin enerji iş birliği Trakya karbonsuz enerji ve veri merkezi parkı Çin tarafında ise dev ölçekli yatırımların gündemde olduğu açık. Çin’in 2027 için 180 GW enerji depolama hedefi yazımızda ortaya koyduğumuz gibi iki ülkenin yenilenebilir ve depolama teknolojilerinde birlikte hareket etmesi halinde “çift yönlü kazan-kazan” (win win) modeline kapı aralayabilir. Özellikle büyük ölçekli rüzgar türbinleri ve güneş panelleri üretiminde teknoloji paylaşımı, Türkiye’nin Avrupa’ya ihracatçı konuma yükselmesine katkı sağlayabilir.

Bu noktada, güneş teknolojilerinde Suntech gibi panel üreticileri ile Sungrow gibi global ölçekte depolama ve inverter üreticilerinin Türkiye’deki varlığı kritik. Bu tür yatırımlar yalnızca doğrudan üretim değil, aynı zamanda yerli üreticilerin teknoloji entegrasyonu anlamına geliyor. Türkiye bu süreçte yalnızca pazar değil, aynı zamanda Avrupa’ya açılan üretim üssü olma fırsatını değerlendirebilir.

Röportaj kaynağı ve video

Röportajın haber metni ve video yayını: CGTN Türk – Bakan Bayraktar röportajı.

Sizce Türkiye ile Çin arasında nükleer, yenilenebilir enerji ve madenlerde kurulacak iş birliği ülkemizin enerji dönüşümünde nasıl bir rol oynayabilir? Görüşlerinizi bizimle paylaşın

İlgili Haberler

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yeşil Haber (@yesilhabernet)


Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz