SPK’dan yetki almış Türkiye’nin ilk gayrimenkul portföy yönetimi şirketi olan Re-Pie Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi, çift taraflı cam güneş panelleri ile dünyada bir ilke imza atan GTC Güneş Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ ye 5 milyon dolar yatırım yaptı.

Re-Pie Teknoloji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile yapılan ortaklıkla Niğde Bor Organize Sanayi Bölgesi’nde ağustos ayında Mono PERC tipinde güneş hücreleri üretecek olan 100 MW kapasiteli GTC Güneş Hücresi Fabrikası’nın devreye alınması planlanıyor.

Niğde güneş hücre fabrikası için şirket özkaynaklarından 6.7 Milyon dolar tutarında yatırım gerçekleştirildikten sonra, Re-Pie Teknoloji Girişim Sermayesi Fonu tarafından yapılan 5 milyon dolar (USD) tutarında yatırımla fabrika inşaatının tamamlanması, lazer kesici satın alımı ve ekipmanların yerleşim ve kurulumlarının yapılması ve fabrikanın faaliyete geçmesi sağlanacak.

YERLİLİK ORANI YÜZDE 66’YA ÇIKACAK

Bu yatırımla birlikte yine GTC’nin Adıyaman tesisinde üretilmekte olan çift tarafı cam güneş panellerinde yerlilik oranı yüzde 66’lara kadar çıkacak. Bu yatırımla GTC güneş panelleri, yüzde 21’nin üzerinde bir verimlilik ile alanındaki diğer yabancı ürünlerden ayrışacak ve hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlara satılabilir bir ürün olarak enerjide dışa bağımlılığın azaltılması alanında Türk sanayisine değerli katkılar sunabilecek.

2013 yılında faaliyet alanını fotovoltaik güneş panelleri üretimi olmak üzere güncelleyen ve halen Adıyaman’da kurulu fabrikası ile üretim faaliyetlerini sürdüren GTC, Türkiye’nin önde gelen güneş paneli üreticilerindendir.

ÇİFT TARAFI CAM PANYEREL PROJESİ

MIT’de Nükleer Mühendislik ve Siyasal Bilimler alanlarında çift anadal yaparak lisans eğitimini, yine MIT’de Plazma Fiziği alanında yüksek lisans eğitimini tamamlayan şirket sahibi Ayşe Çiğdem Besen’in vizyonu ve liderliğiyle, kurulduğu 2013 yılından 2016 yılına kadar sadece Ar-Ge çalışmaları yapan şirket, 2016 yılında TUBİTAK projesi olarak tamamlanan sıcak iklimlere dayanıklı çift tarafı cam panel projesinin patentini almış ve 25MW üretim kapasitesi ile çift tarafı cam (bifacial) güneş paneli üretimine başlamıştır. GTC, halen yürütülmekte olan Ar- Ge çalışmaları sayesinde güneş enerjisi alanındaki ilk özel AR-GE merkezi olmuştur.

2017 yılında yapılan ek yatırımı takiben tam otomatik üretim hattı ile 135 MW çift tarafı cam güneş paneli (bifacial) üretim kapasitesine ulaşılmış ve 40’ı AR-GE’de olmak üzere 65 kişilik mühendisi bünyesinde istihdam etmeye başlamıştır.

RE-PİE İLE BİRLİKTE GLOBAL OYUNCU OLACAK

Re-Pie Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi’nin sahip olduğu toplamda 100 yılı aşkın yönetim tecrübesi, geniş iş bağlantılarından oluşan ağı ve başta emeklilik yatırım fonları olmak üzere yerli ve yabancı kurumsal yatırımcı tabanı sayesinde “Re-Pie Teknoloji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu” aracılığı ile sermaye artırımı yöntemiyle GTC’ye ortak olması ve katılım finans ilkelerine uygun şekilde şirket yönetiminde yer alması hedeflenmektedir.

Her yıl yapılacak olan bağımsız değerleme ile fonun fiyatı belirlenerek yatırımcılar ile paylaşılacaktır. Bununla birlikte Fon temsilcileri, GTC Yönetim Kurulu’nda görev alarak şirketin yurtiçi ve yurtdışı pazarda bilinilirliğinin arttırılması ve yeni iş olanaklarının yaratılması konusunda aktif olarak sorumluluk yüklenmişlerdir.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.