Aydın’daki İncir Şenliği’nde ürün standında bir araya gelen kadın üreticilerin yer aldığı mor Yeşil Pulse tasarımı.
Enerjisa Üretim, Onarım Enerjisi programı kapsamında Aydın’da kadın incir üreticileriyle buluştu. Fotoğraf: Enerjisa Üretim; görsel düzenleme: Yeşil Haber.

Enerjisa Üretim, Onarım Enerjisi programı kapsamında Aydın’daki incir üreticileriyle buluştu. Kadınların ve gençlerin katılımını önceleyen dört yıllık programda, ilk yıl dört ildeki 20 köyde yaklaşık 300 üreticiye ulaşılması hedefleniyor.

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde gerçekleştirilen buluşmada, incir üretiminin geleceği iklim değişikliği, toprak sağlığı ve sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla birlikte ele alındı. Şirketin Mart 2026’da başlattığı Onarım Enerjisi programının ilk uygulama alanı olan Aydın’da, Dampınar Rüzgar Enerji Santrali’nin etki alanındaki köylerde çalışmalar yürütülüyor.

Kadın üreticilere girişimcilik ve liderlik eğitimleri

Program kapsamında farklı köylerden kadın üreticiler, “Kırsalda Kadın Girişimciliği ve Liderlik” eğitim ve atölyelerinde bir araya geldi. Bu çalışmalara katılan üretici grupları, Aydın’da düzenlenen İncir Şenliği’nin hazırlık sürecinde de görev aldı.

Şirket açıklamasına göre program, onarıcı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasını, doğal kaynakların korunmasını ve üreticilerin iklim değişikliğine karşı dayanıklılığının artırılmasını amaçlıyor. Üreticilere eğitim, mentorluk, teknik danışmanlık ve uygulama desteği sunulurken güneş enerjisi destekli tarımsal altyapı uygulamaları da yürütülüyor.

İncir Şenliği’nde hamur işleri ve kavanoz ürünlerinin sergilendiği standın arkasında duran altı kadın.
Onarım Enerjisi kapsamında düzenlenen İncir Şenliği’ne kadın üreticiler de katkı sundu. Fotoğraf: Enerjisa Üretim.

İlk yıl 20 köyde yaklaşık 300 üretici hedefi

Dört yıllık bir dönüşüm programı olarak tasarlanan Onarım Enerjisi’nin ilk yılında Aydın, Çanakkale, İzmir ve Balıkesir’deki rüzgar enerjisi santrallerinin etki alanında bulunan 20 köyde yaklaşık 300 üreticiye ulaşılması öngörülüyor. Programın ilerleyen dönemde Muğla ve Edirne’yi de kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.

Çalışma modeli; Genç İşi Kooperatifi, İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, köy muhtarları ve öncü üreticileri bir araya getiriyor. Yerel üreticilerin bilgi ve ihtiyaçlarının teknik uzmanlıkla buluşturulduğu uygulamaların farklı bölgelere taşınması hedefleniyor.

Enerji yatırımlarının çevresinde yerel kalkınma

Enerjisa Üretim Sürdürülebilirlik Lideri Tuğçe Tuğlu Özalpay, yenilenebilir enerji yatırımlarını faaliyet gösterdikleri bölgelerdeki sosyal ve ekonomik gelişimle birlikte ele aldıklarını belirtti. Özalpay, Aydın incirinin geleceğini korumak için üreticilerle çalıştıklarını, kadınların bilgi birikimi ve liderliğinin sürdürülebilir tarım ile kırsal kalkınmada önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.

Kaynaklar

İlgili haberler


Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz