Ana Sayfa Öne Çıkanlar Ekol Lojistik, elektriğinin yüzde 70’ini güneşten sağlıyor

Ekol Lojistik, elektriğinin yüzde 70’ini güneşten sağlıyor

Ekol Lojistik Gebze Lotus depolama merkezi

Ekol Lojistik’in Gebze’de yer alan Lotus depolama merkezi, elektriğinin yüzde 70’ini tesisin çatısında kurulu olan güneş enerjisi santralinden sağlıyor.

Bu, 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefleyen şirket için önemli bir yatırım. Ekol Lojistik Mühendislik İş Birimi Lideri İbrahim Buyruk, şirketin yenilenebilir enerji alanındaki hedeflerini ve gelecek dönem planlarını Yeşil Haber’e anlattı.

Ekol Lojistik Mühendislik İş Birimi Lideri İbrahim Buyruk
Ekol Lojistik Mühendislik İş Birimi Lideri İbrahim Buyruk

Lotus depolama merkezinde kurulu GES gücünüz nedir?

40 bin metrekare alanda kurulumu tamamlanan güneş enerji santrali ile Ekol, sektörde tek çatı üzerine bu büyüklükte panel kurulumu yapan ilk şirket oldu. Santralde ilk yılda 2 bin 400 hanenin yıllık elektrik tüketimine eşdeğer, 6 bin 200 MWh (megavat-saat enerji) üretilecek. GES ile Lotus Tesisi enerji tüketiminin yüzde 70’i yenilenebilir enerji kaynağı güneşten sağlanacak.

Yeni yatırımlar da görecek miyiz?

Yeni yatırım planlarımız var. Bu yıl içerisinde muhtemelen Ankara’yı sonrasında Yalova ve Hadımköy’deki tesislerimizde de sırasıyla güneş enerjisi sistemleri kurmayı düşünüyoruz. Teknik açıdan çatısında GES kurabileceğimiz bütün tesislerimiz için yatırım yapmayı planlıyoruz.  Panel verimliliği her geçen yıl iyileştiği için umarım ki kısa zamanda daha dar alanlarda daha çok enerji üreterek tüm tesislerimizin enerji ihtiyacını güneşten karşılayabileceğiz.

Rüzgârla ilgili çalışmalar yaptık. Fakat rüzgârdan üretilen enerjide tesisin konumu çok önemli. Yıl boyunca düzenli rüzgar alan bölgeler gerekiyor. Tesislerimiz bu gerekliliği sağlayan bölgelerde yer almadığı için bugüne kadar rüzgar santrali yatırımı yapamadık. Ama Ekol Lojistik sürekli büyüyen bir şirket ve yeni bölgelere tesis açıyor. Eğer  gelecek yıllarda fırsat bulursak böyle bir yatırım yapabiliriz.

“Yılda 12 milyon ton karbon azaltımı sağlayabiliriz”

Avrupa’daki diğer rakiplerinizle karşılaştırdığınız zaman özellikle GES yatırımları bakımından Türkiye lojistik sektörünün durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Güneş enerjisi yatırımları bakımında birkaç yıl öncesine kadar epey gerideydik. Ama yatırımların ekonomik hale gelmesiyle bu durum değişti. Bu anlamda yurtdışı rakiplerimize baktığımızda bunlardan çok da geride olduğumuzu açıkçası düşünmüyorum. Benzer kapasiteleri onlarda da görüyoruz.

GES  yatırımlarınızla birlikte ne kadarlık bir karbon emisyon azaltımına gitmeyi planlıyorsunuz?

Lotus depolama merkezimizdeki yatırımla yılda 3,1 milyon kilogram karabon salımının azaltılmasını sağlayan bir sistem kurduk. Planladığımız 3-4 yeni tesisin devreye girmesiyle birlikte yıllık 10-12 milyon tonluk emisyon azaltımı sağlayabiliriz.

YORUM YOK

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.