TPAO’nun Tekirdağ petrol arama sahasının 40.583 hektara genişlemesini anlatan, temsili saha ekibi görselli Yeşil Hap kapağı.
TPAO’nun Tekirdağ’daki arama ruhsatı 40.583 hektara genişletildi. Yapay zekâ ile üretilmiş temsili illüstrasyon; gerçek ruhsat sınırlarını veya yürütülen bir saha çalışmasını göstermez.

MAPEG, TPAO’nun Tekirdağ’daki petrol arama ruhsatına 18.471 hektar eklenmesini onayladı; ruhsatın toplam yüzölçümü 40.583 hektara yükseldi.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının Tekirdağ’daki petrol arama ruhsatına saha ilavesi talebini kabul etti. 18 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 8049 sayılı karar, 14 Ekim 2026 tarihini taşıyor. TPAO başvurusunu 10 Eylül 2026’da yapmıştı.

Şirket, 22.112 hektarlık AR/TPO/K/F19-d2,d3 numaralı arama ruhsatına F19-d1,d4 paftalarındaki 18.471 hektarın eklenmesini istedi. Kabul edilen ilaveyle toplam ruhsat alanı 40.583 hektara çıktı. Kararda genişletilen sahanın koordinatları da yayımlandı.

MAPEG, başvuru evrakının Türk Petrol Kanunu ve uygulama yönetmeliği bakımından şekli ve esas şartlara uygun olduğunu belirtti. Değerlendirmede, ilave istenen sahada gerçekleştirilen faaliyetlerin yeterliliği ile şirketin taahhüt ettiği iş ve yatırım programı dikkate alındı.

Kararın gerekçesi, ruhsatın hidrokarbon potansiyelinin değerlendirilmesi. İşlem, mevcut arama ruhsatının coğrafi kapsamını büyütüyor; yeni bir üretim miktarı veya keşfedilmiş rezerv açıklamıyor. Bu nedenle hektar cinsinden artış, petrol üretimindeki artış olarak yorumlanamaz.

Sonraki takip başlıkları, genişletilen sahadaki arama programı ve şirketin açıklayacağı somut faaliyetler olacak. Karar metninde yeni kuyu sayısı, sondaj başlangıç tarihi veya parasal yatırım tutarı bulunmuyor. Başvuru tarihi ile karar tarihinin ayrılması da sürecin geldiği aşamayı gösteriyor: Bu dosyada saha ilavesi talebi artık onaylanmış durumda.


Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz