Avrupa Komisyonu kömür santralleri için toksik emisyonlarda azalmalar talep eden yeni kuralları onayladı. 31 Temmuz’da onaylanan yeni düzenlemeyle çocuklarda astım gelişimi ve Avrupa’nın hava ve suyunun kirlenmesi de dahil olmak üzere bir dizi sağlık ve çevre sorunuyla ilişkili olan Nitrat (NO2), kükürt dioksit (SO2) ve ‘partiküler madde’ olarak bilinen zararlı toz parçalarına daha sıkı kurallar getirildi.

Bu yeni kuralların AB çapında maliyetinin 15,4 milyar euro olacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte işletmelerin ve hükümetlerin bu duruma hazırlıksız oldukları ifade ediliyor.

TÜRKİYE’DEKİ LİMİTLER YÜKSEK

Yeni düzenlemeyi değerlendiren Sağlık ve Çevre Birliği’nin (HEAL) Türkiye Danışmanı Funda Gacal Avrupa Komisyonu’nun kabul ettiği bu yeni yönetmelikle kömürlü termik santrallere yeni ve daha sıkı emisyon limitleri getiriliyor.

Avrupa Birliği ülkelerinde proje aşamasındaki tüm santraller bu yeni limitlere uymak zorunda, mevcut santrallerin de emisyon limitleri sınırlandırıldı ve uymaları için 4 yıl süreleri olacak” dedi.

Gacal, Türkiye mevzuatındaki limitlerin bu yönetmeliğin çok üstünde olduğunu belirterek, hava kirliliği ve iklim değişikliğiyle mücadele için atılan bu adımları halk sağlığını korumak adına Türkiye’nin de takip etmesi gerektiğini söyledi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.