ABD’de Stanford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, küresel olarak tüm alanlarda yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş için yapılacak yatırım 73 trilyon doları bulurken, bunun geri dönüşü 7 yılda mümkün olabiliyor.

One Earth gazetesinde Mark Jakobson imzasıyla yayınlanan söz konusu araştırmada, yenilenebilir enerjiye geçiş için şebekenin yenilenmesi, üretim ve taşımacılık sektörlerindeki teknolojik yatırımlar, rüzgar, güneş ve hidroelektrik enerjisi yatırımları ile enerji depolanması gibi tüm alanlardaki yaklaşık maliyetin 73 trilyon doları bulduğuna dikkat çekildi.

YILDA 11 TRİLYON DOLAR TASARRUF SAĞLIYOR

Dünyada sera gazı emisyonlarının yüzde 99’undan fazlasını üreten 143 ülkenin incelendiği rapor, bu yatırımların yapılmasıyla yılda 11 trilyon dolarlık bir tasarruf sağlanabileceğini ve 7 yıl içinde yatırım maliyetinin karşılanabileceğini de ortaya koydu.

Jacobsen, “İnsanların çoğu bu geçişin çok pahalı olmasından endişeli. Halbuki bu geçişin gerçekten dezavantajı yok. Bu korkuların bir kısmı giderilecek” dedi.

Buna karşın fosil yakıtlardan vazgeçilmesinin zorluğunun sadece ekonomik olmayabileceği belirtilirken, elektrik şebekesinin yüzde 100 yenilenebilir enerjiye dayanmasının teknolojik olarak henüz mümkün olmadığına dikkat çekiliyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.