IC İÇTAŞ Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, 2016 yılında elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 49’unun yerli kaynaklardan karşılandığını hatırlatarak, “Yerli kaynakların payının daha da yukarılara çekilmesi ile hem enerji arz güvenliğinin temini, hem de ülkemizin cari dengelerinin daha sağlıklı bir zemine oturması mümkün olacak” diye konuştu.
Serhat Çeçen, Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) Genel Müdürlüğünde ulusal gazetelerin enerji muhabirleri ile biraraya geldi. Türkiye’nin enerji potansiyelini değerlendiren Çeçen, Yeniköy-Kemerköy kömür santrallerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ARTIYOR”
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça zengin bir coğrafyada yer aldığını ve bu potansiyelin daha etkin olarak kullanılması için son yıllarda önemli bir mesafe katedildiğini belirten Serhat Çeçen, artan kurulu gücün yanı sıra artan kaynak çeşitliliğinden de bahsetmenin mümkün hale geldiğini kaydetti. Bundan 10 yıl önce, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü toplam 13 bin MW, HES’ler harici ise sadece 123 MW seviyesinde iken; bugün itibarıyla toplam 35 bin MW, HES’ler harici de 8 bin MW seviyesine ulaşıldığını ifade eden Çeçen, şunları söyledi: “Bu olumlu gelişmelere rağmen, ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyelinin tam anlamıyla kullanılması ve 2023 yılı hedeflerine ulaşılması için halen atılması gereken adımlar var. Bunun için de  “doğru yatırım modeli” ile ilerlemek gerekiyor. Bundan kastım çevreyle uyumlu ve finanse edilebilir bir model. YEKA’nın bu açıdan iyi bir örnek olabileceğini düşünüyorum. Yabancı yatırımcılara erişimi mümkün kılan ve finanse edilebilir bir yapı tasarlanırsa, büyük ölçekli yenilenebilir enerji projeleri bu model ile hayata geçirilebilir. IC İÇTAŞ Enerji olarak, güneş ve rüzgar YEKA’larını ile gelişmeleri yakından takip ediyoruz.”

“YERLİ KÖMÜR KRİTİK ÖNEME SAHİP”
Türkiye’nin, taşkömürü tüketiminin sadece yüzde 4’ünü, doğal gaz tüketiminin de sadece yüzde 1’ini yerli kaynaklar ile karşıladığını belirten Çeçen, “Bu ülkemizin bir gerçeği, bunu kabul etmek lazım. Dolayısıyla, ülkemizin yerli kömür (“linyit”) rezervlerinin etkin olarak kullanılması kritik bir önem taşıyor” diye konuştu. Yeni kömür sahalarının yatırıma açılmaya başlanmasının son derece olumlu bir gelişme olduğunu kaydeden Çeçen, şunları söyledi: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn. Berat Albayrak’ın yerli kaynakların daha etkin kullanımına yönelik politikaları kapsamında yatırımcıları yönlendirmek için önemli uygulamalar hayata geçiriliyor. Yerli kömür santralleri için getirilen alım garantisini bunlar içerisinde ilk sıraya koyuyorum.  Yerli kömür kaynaklarının etkin kullanımı ve enerji arzının sürekliliği için yeni sahaların yatırıma açılması kadar, mevcut sahaların daha verimli kullanılması da önem taşıyor. Bunun için sektörün alım garantilerinin miktarının artırılması ve fiyatın da finansal sürdürülebilirliği temin edecek şekilde her yıl gözden geçirilmesi yönünde güçlü bir beklentisi var. Bunun yanı sıra, mevcut sahalardaki kömürün daha verimli olarak kullanılması için yapılacak yatırımların proje bazlı teşvik sisteminden yararlandırılması da önem taşıyor.”

“YENİKÖY-KEMERKÖY TOPLAM ÜRETİMİN YÜZDE 2.7’SİNİ KARŞILADI”
Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerini ve bu santralleri besleyen açık işletme kömür sahalarını 2014 yılı sonu itibarıyla 2,67 milyar dolarlık bir bedel ile Limak ile birlikte devraldıklarını hatırlatan Serhat Çeçen, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük enerji yatırımlarından birini tamamlamış olduk” diye konuştu.
Yeniköy – Kemerköy Termik Santrallerinde yaklaşık 5.000 kişilik istihdam sağlandığını, ayrıca 240 milyon Euro’luk bir rehabilitasyon yatırımının da yakında başlayacağını ifade eden Çeçen, Yeniköy-Kemerköy yatırımlarına ilişkin şunları söyledi: “Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin toplam kurulu gücü 1.050 MW; bu da ülkemizin yerli kömüre dayalı kurulu gücünün yüzde 10.6’sına, toplam kurulu gücünün de yüzde 1.3’üne tekabül ediyor. Bu oranların, yüksek olmalarına rağmen, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin ülkemiz açısından önemini anlatmak için yetersiz kaldıklarına inanıyorum. Dolayısıyla, üretim rakamları üzerinden bir değerlendirme yapmak daha anlamlı olacaktır.”

“YÜZDE 26 VERİMLİLİK ARTIŞI SAĞLADIK”
Santralleri 2014 yılı sonu itibarıyla devraldık; özelleştirme sonrası ilk işletme dönemi olan 2015 yılını 7 milyar kWh’nın üzerinde bir üretim ile kapattık. Bu da özelleştirme öncesi 4 yıllık ortalamaya göre yaklaşık yüzde 26’lık bir artış anlamına geliyor. 2016 yılında santrallerin performansını daha da yukarıya taşıyarak, ülkemizin toplam elektrik üretimin yüzde 2.7’sini karşıladık. Bir başka ifadeyle, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin toplam üretimdeki payları, toplam kurulu güçteki paylarının iki katının üzerine çıkıyor. Santrallerdeki major rehabilitasyon yatırımları ile emreamadelik oranlarının ve buna bağlı olarak üretim rakamlarının daha da yukarı çıkacağını söyleyebilirim.
Bunlara ilaveten çevre ile uyum ve işçi sağlığı ve iş güvenliği anlamında önemli adımlar attık.”

“TREDAŞ OPERASYON MERKEZİ TÜRKİYE’DE BİR İLK”
Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) hakkında da bilgi veren Serhat Çeçen, şunları söyledi: “TREDAŞ olarak 2012 yılı Ocak ayı itibariyle faaliyetimize başladık. Edirne Kırklareli, Tekirdağ illerini kapsayan bölgemizde 2 milyondan fazla kişiye, 20 bin kilometrekare alanda 300 bin direk, 20 bin kilometre hat, 10 bini aşkın trafo ile hizmet sağlıyoruz. Teknoloji altyapısını kullanarak, verimli, kaliteli ve doğru bir şekilde yönetilmesi için yoğun şekilde çalışıyoruz. Doğrudan ve dolaylı olarak 2.000 kişiye istihdam sağlıyoruz.
Trakya, müşteri bazında en çok elektrik tüketiminin yapıldığı bölgedir. Büyük sanayi kuruluşları olması nedeniyle enerji tüketimi yüksek çıkmaktadır. Bu da bize ayrı bir sorumluluk yüklüyor. Türkiye ekonomisinin can damarlarından olan Trakya bölgesindeki sanayi kuruluşlarına kesintisiz enerji vermek için yatırımlarımızı artırıyoruz. Buradaki ana amacımız vatandaşların memnuniyeti ve iyi hizmet alabilmeleri.
Buradan hareketle kesintisiz elektrik hizmeti sunabilmek ve arızalara anında müdahale edebilmek için 2016 yılında Sn. Bakanımızın da katılımıyla Operasyon Merkezi’ni faaliyete aldık. 7 gün 24 saat ve 3 vardiyalı olmak üzere 22 operatör ve 4 mühendis görev alıyor. Gerçek zamanlı izleme, arızaya anında müdahale, saha ekip yönetimi, uzaktan kontrol fonksiyonlarını kullanarak müşteri memnuniyeti doğrultusunda enerji kesinti sürelerinin minimize edilmesi amacıyla çalışılıyor.
Bu anlamda çok olumlu geri dönüşler almaya başladık. Bu çalışmaların sonuçlarını önümüzdeki dönemde daha net göreceğiz. Bu sistem zaman içerisinde kamu kurumları (EPDK) ile de entegre hale gelerek, vatandaş memnuniyetinin daha yakından takibi de sağlanacaktır.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.