Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayınlanan veriler yenilenebilir enerji yatırım maliyetlerinin geçen 10 yılda önemli bir düşüş gösterdiğini, güneş ve rüzgar gibi enerji yatırımlarının fosil yakıtlı enerji santrallerinden çok daha uygun bir yatırım bütçesiyle tamamlanır hale geldiğini açıkladı.

IRENA’ya göre, yenilenebilir enerji maliyetleri düşmeye devam ediyor ve yenilenebilir enerji üretimi giderek daha düşük maliyetli yeni enerji üretiminin en önemli tercihi haline geliyor. Yenilenebilir enerji üretim teknolojileri, finansal destek olmadan fosil yakıt seçenekleriyle kafa kafaya rekabet etmekle kalmıyor.

Aynı zamanda birçok durumda yatırım maliyetlerinde önemli bir aşağı doğru marj yaratıyor. Hidroelektrik, biyoenerji ve jeotermal gibi gelişmiş yenilenebilir enerji üretim teknolojileri fosil yakıta dayalı enerji seçenekleriyle sürekli rekabet halinde bulunuyor.

PV GÜNEŞ PANELİ YATIRIMLARI YÜZDE 82 UCUZLADI

IRENA verileriyle geçen 10 yıl öncesine kıyasla Fotovoltaik (PV) güneş enerji yatırım maliyetleri yüzde 82 gibi büyük bir düşüş kaydederken, konsantre güneş enerjisi yatırımları yüzde 47 daha ucuz bir maliyetle gerçekleştirilebildiğini gösteriyor. Karada kurulu rüzgar santrallerinde yatırım maliyetlerinde ise yüzde 39 ve off-shore rüzgar santrallerinde de yüzde 29 düşüş oldu.

YILLIK 23 MİLYAR DOLAR TASARRUF OLACAK

IRENA raporuna göre, özellikle yerel yönetimler için yapılan yenilenebilir enerji ek yatırımlarında yüzde 56’ya varan bölüm çok düşük maliyetlerde gerçekleştirilirken, kömüre dayalı elektrik santrallerine kıyasla da çok ucuza geldi. IRENA raporu çok önemli bir gerçeği de ortaya çıkardı.

Buna göre, eğer mevcut 500 GW’lık kömür santralleri yenilenebilir enerji santralleriyle değiştirilirse yıllık 23 milyar dolarlık bir tasarruf sağlanacak.  Ve bu sonuçla yılda 1.8 gigaton daha az karbondioksit atmosfere salınacak. Bu da 2019 rakamlarıyla toplam salınan CO2’nin yüzde 5 gibi önemli bir büyüklüğüne denk gelecek.

1 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA DAHA FAZLA ENERJİ

IRENA tarafından yapılan bir başka hesaplama ise yine çarpıcı sonuçlar içeriyor. Örneğin 1 milyon dolarlık bir yatırımla 10 yıl önce bir PV güneş sistemi 213 kW elektrik üretirken 2019 yılı rakamlarıyla bu yatırımla 1.005 kW elektrik elde edilebiliyor. Karada kurulu rüzgar santrali söz konusu olunca da 1 milyon dolarlık bir yatırımla 2010 yılında 514 kW elektrik üretilirken, 2019 yılında bu rakam 679 kW oldu.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.