Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Suat İnce, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerini Türkiye’nin sürdürülebilir hedefleri açısından önemli bulduklarını belirterek, “Rüzgar enerjisinde düzenlenecek YEKA ihalelerine de yatırımcıların yoğun ilgi göstermesini bekliyoruz. İhaleler, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmek açısından da katkı sağlayacak. RES’ler banka olarak ilgi odağımızda kalmayı sürdürüyor” dedi.
TSKB’nin enerji finansmanı çalışmalarını değerlendiren İnce, banka olarak enerji sektöründe bugüne kadar “yenilenebilir enerji” odaklı büyüdüklerini ve yenilenebilir kaynakların hem Türkiye’nin düşük karbonlu ekonomiye geçiş sürecini hızlandırması, hem de cari açığın azaltılması açısından büyük önem arz ettiğini anlattı.

“12 MİLYON TON KARBON AZALTTIK”
İnce, bu kaynakların desteklenmesi için uluslararası finans kurumlarından da fon sağladıklarını ifade ederek, “Bugün Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 15’i TSKB’nin finanse ettiği santrallerden oluşuyor. Banka olarak enerji sektöründe bugüne kadar taahhüt ettiğimiz kredi tutarı yaklaşık 3,4 milyar dolar. Enerji üretiminin kredi portföyümüzdeki payı ise 35’e denk geliyor. Diğer yandan enerjinin üretimi kadar verimli bir şekilde tüketiminin de sürdürülebilir enerji için büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Enerji reel sektör için önemli bir maliyet kalemi. Doğru verimlilik yatırımlarıyla, sanayi tesislerinin yüzde 95’inde, yüzde 5 ile yüzde 40 arasında enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Bu hem üreten kesim hem de ülke ekonomisi için dikkate değer bir potansiyel demek. TSKB olarak bugüne dek finanse ettiğimiz 211 yenilenebilir enerji, 75 enerji verimliliği yatırımı ile ülkemizin yıllık karbondioksit emisyonunun 12 milyon ton azalmasına katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

“YEKA BAŞARILARINA ÜLKEMİZ DE ULAŞABİLİR”
İnce, TSKB’nin ileriki dönemde de bu alanlardaki desteğini sürdürmeyi hedeflediklerini ve rüzgar, güneş ve jeotermal enerji öncelikli olmak üzere üretim, dağıtım ve enerji verimliliği yatırımlarına kaynak aktarmaya devam edeceklerini söyledi. Türkiye’nin güneş enerjisi açısından büyük potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken İnce, “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerinin ve lisanssız güneş enerjisi projelerinin etkisiyle söz konusu potansiyelin kullanılması adına önümüzdeki dönemlerde güneş enerjisi (GES) yatırımlarının hızlanmasını öngörüyoruz” diye konuştu.

“RES’LER İLGİ ODAĞIMIZ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR”
GES alanında ilk YEKA projesi olan Konya Karapınar ve sonrasında düzenlenmesi planlanan ihalelere de işaret eden İnce, şöyle devam etti: “YEKA ihalelerini ülkemizin sürdürülebilir enerji hedefleri açısından önemli buluyoruz. Diğer taraftan rüzgar enerjisinde düzenlenecek YEKA ihalelerine de yatırımcıların yoğun ilgisini bekliyoruz. Şartnameleri değerlendirdiğimizde tutar, vade ve teminatı içine alan tüm koşulların çerçevesinin ve ihale sonucunda ortaya çıkacak fiyatın finansman tarafında yatırımcıyı destekler nitelikte olacağı görüşündeyiz. Bu da finansmanların daha kolay sonuçlanmasını sağlayacaktır. Dünyadaki diğer YEKA örneklerinde yakalanan başarıya ülkemizin de ulaşacağına inanıyoruz. İhaleler, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmek açısından da katkı yaratacaktır. Biz de, Türkiye’nin öncelikli yatırım ihtiyaçları ve kaynak anlaşmalarımız çerçevesinde, 2017 yılında sosyal, ekonomik ve çevresel kriterlerimize uyan ve verimli bulduğumuz yenilenebilir enerji projelerini finanse etmeye devam edeceğiz. RES’ler banka olarak ilgi odağımızda kalmayı sürdürüyor.”

“KUR KAYNAKLI SORUN YAŞAMADIK”
İnce, bugüne kadar yurt dışından sağladıkları ve kredi finansmanında kullandıkları yabancı para cinsinden kaynakların 5,5 milyar doları aştığını da değinerek, “Banka olarak finanse ettiğimiz projelerde kur riski yaratmamak adına, gelirle uyumlu para biriminden kredi verdiğimiz için portföydeki firmaların büyük bir kısmında sorun yaşamadığımızı söyleyebiliriz. Diğer yandan, projeye ve yatırımcıya özel finansman yapıları ve risk yönetim araçları sunan bir banka olarak doğru projelerde, doğru sponsorlara, doğru finansman yapıları ile destek vererek, hem enerji sektörüne hem de ülke kalkınmasına katma değer sağlamaya özen gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.