YEKA GES -3 yarışma

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Türkiye’nin 36 şehrinde yapılan ve toplam 1000 MW kapasite tahsisini ön gören güneş enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA GES -3) yarışmaları tamamlandı.

74 yarışmayı kapsayan Mini YEKA GES-3 yarışmalarının son gününde 11 şirkete 10, 15 ve 20 MW kapasiteli toplam 210 MW güneş enerjisi kapasite tahsisi yapıldı.

Yarışmaların dördüncü ve son gününde Nevşehir, Osmaniye, Siirt, Şırnak, Uşak, Van, Yozgat’ta 15 farklı bağlantı kapasitesi için yarışmalar gerçekleştirildi.

En düşük fiyat 18,2 kuruş/kWh oldu

Yarışmalarda kaydedilen en düşük fiyat Osmaniye-2 bağlantı bölgesi için verilen 18,2 kuruş/kwh teklif fiyatı oldu. Osmaniye-2 yarışmasında 15 MW bağlantı kapasitesi için toplam 5 şirket teklif verirken yarışmayı açık eksiltme turunda 18,2 kuruş/kwh ile en düşük teklifi veren Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazandı.

Yarışmalarda kaydedilen en yüksek fiyat ise Şırnak-1 bağlantı bölgesinde gerçekleşti. Şırnak-1’de 10 MW bağlantı kapasitesi için toplam 5 şirket teklif verirken yarışmayı açık eksiltme turunda 23,6 kuruş/kwh ile en yüksek teklifi veren Eksim Yatırım Holding A.Ş. kazandı.

GENSED: “Mege talep, mini fiyatlar oluştu”

GENSED Başkanı Halil Demirdağ
GENSED Başkanı Halil Demirdağ

Öte yandan YEKA GES-3 sonuçlarını değerlendiren Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ yaptığı yazılı açıklama ile “Mini YEKA” olarak da adlandırılan yarışmalara yatırımcıların “Mega düzeyde” ilgi gösterirken yarışmalarda “Mini fiyatlar” gerçekleştiğine dikkat çekti.

Halil Demirdağ açıklamasında yarışmalarda kazanan tekliflerin kilovat-saat başına 18,2 kuruş ile 32 kuruş arasında değiştiği, ağırlıklı ortalamanın ise 21,5 kuruş/kilovat-saat olarak gerçekleştiğini, oluşan rekor düzeydeki bu düşük fiyatların ise Türkiye enerji piyasası için çok önemli bir dönüm noktası olduğuna vurgu yaptı.

Yarışmanın kazananları arasında büyük holdingler, sanayi kuruluşları ile enerji sektörünün önde gelen yetkin firmaları olduğuna da dikkat çeken GENSED Başkanı Demirdağ yarışmalardaki bu nitelikli yatırımcı çeşitliliğinin hem projelerin hayata geçeceğinin garantisi hem de yarışmalarda gerçekçi rakamlar teklif edildiğinin göstergesi olduğunu belirtirken, teklif edilen fiyatların aynı zamanda enerji yatırımcılarının Türkiye’ye ve güneş enerjisi sektörüne ne kadar güvendiğini gösterdiğinin de altını çizdi.

Yarışma sonrası tek temennilerinin kazanan yarışmacıların hiç zaman kaybetmeden elde ettikleri kapasiteleri yatırıma çevirmeleri olduğunu da dile getiren Halil Demirdağ, devreye girmeyen her 1.000 MW GES kapasitesinin Türkiye’nin her yıl yurt dışına 110 milyon ABD Doları göndermesi anlamına geldiğini bu yüzden kısıtlı olan yeşil ve yenilenebilir bağlantı kapasitelerini uzun yıllar bloke olmaması gerektiğini vurguladı.

“Yeni YEKA yarışması sektörümüz için çok büyük müjde oldu”

GENSED Başkanı Halil Demirdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in geçtiğimiz hafta 2021 yılında yine 1.000 MW kapasite hakkı için bir YEKA GES yarışması daha yapılacağı açıklamasını da güneş enerjisi sektörü için çok büyük bir müjde olduğunu dile getirdi.

2021 yılında güneş enerjisi sektörüne YEKA yarışmaları ile 2.000 MW’lık yeni kapasite hakkı sağlanacak olmasının, Türkiye güneş enerjisi sektörünün, yerli sanayisi ile birlikte sürdürülebilir büyümesine çok önemli katkı sağlayacağını ifade eden Demirdağ, sektör olarak her yıl 1.000 MW’lık YEKA yarışması yapılmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

YEKA GES-3 SonuçlarıYEKA GES-3 Sonuçları’nı Excel halinde indirmek için tıklayınız

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.