Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tokat Niksar Akıncı Hidroelektrik Santrali Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, son iki yılda 26 farklı şehirde 52 hidroelektrik santralinin devreye girdiğini söyledi.

Toplam 11,3 milyar liraya mal olan 1.439 megavat (MW) gücündeki hidroelektrik santrallerinin üreten ve büyüyen Türkiye’ye hayat suyu olacağını vurgulayan Dönmez, “1,85 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Son 18 yılda gerçekleştirdiğimiz atılımlarla enerjide dünyada eşine az rastlanır bir başarı hikayesi ortaya koyduk. 2002’de 31 bin MW düzeyinde olan kurulu gücümüzü bugün 91 bin MW’ın üzerine çıkardık. Enerjimizi ve gücümüzü üçe katladık.” diye konuştu.

YENİLENEBİLİR KAYNAKLARIN PAYI YÜZDE 50.7’YE ÇIKTI

Her yıl ortalama yüzde 6’nın üzerinde kurulu güç artışıyla OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer aldıklarına işaret eden Dönmez, şöyle devam etti: “Bir başka deyişle, OECD’nin en enerjik ülkesi, gücünü en fazla katlayan üyesiyiz. Bu büyük artışın en önemli bölümünü ise yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımız oluşturuyor.

Güneşten rüzgara, jeotermalden hidroelektriğe kadar her alanda enerjimizi her geçen gün daha fazla yeniliyoruz. Elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payı 2002 yılında yüzde 26,3 iken, Haziran 2020 itibarıyla yüzde 50,7 seviyesine ulaştık.

Milli enerji ve maden politikamızı ilan ettiğimiz 2017’den bu yana yenilenebilir enerji kapasite artışında Avrupa’da üçüncü sıraya yükseldik. Yerli ve yenilenebilir enerjiye yaptığımız yoğun yatırımların karşılığını yeni rekorlarla alıyoruz. 2020’nin ilk yarısında elektriğimizin yüzde 65’ini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde ettik.

Nisan ayında bu kaynakların payını yüzde 80’e yükselterek aylık bazda önemli bir rekor kırdık. 24 Mayıs’ta ise yüzde 90’lık yerli ve yenilenebilir oranıyla günlük bazda yeni bir başarıya daha imza attık.”

Dönmez, “2002’de 11 bin MW olan hidrolik kurulu gücümüz, Mayıs 2020 sonu itibarıyla 29 bin MW’ı aştı. Bir başka deyişle, ülkemizin bugünkü hidrolik kurulu gücü, 2002 yılındaki toplam kurulu gücümüze neredeyse eşdeğer. Hidrolik kurulu güç açısından Avrupa’da ikinci sıradayız. Adım adım orada da liderliğe ilerliyoruz. Bu rakamlar zatıalinizin dediği, ‘Su akar Türk yapar’ sözünün vücut bulmuş halidir.” diye konuştu.

“İLK ENTEGRE GÜNEŞ PANELİ ÜRETEN FABRİKASI”

Bakan Dönmez, “Mini YEKA” yarışmalarını ekim ayında gerçekleştireceklerini, 1000 MW gücündeki Mini YEKA’larla yerli ve yenilenebilir enerjide yeni bir sayfa açacaklarını anlattı. Güneş enerjisine dayalı 36 il için 10, 15, 20 MW arasında değişen 74 yarışma düzenleyeceklerini dile getiren Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böylece ülkemizin dört bir yanındaki küçük ve orta ölçekli daha fazla yatırımcının yenilenebilir enerji üretimine dahil olmasını sağlayacağız.

Önümüzdeki ağustos ayında da Türkiye’nin ilk entegre güneş paneli üreten fabrikasını devreye alacağız. Kendi kaynaklarımızı, kendi teknolojimiz ve kendi insan kaynağımızla en iyi şekilde değerlendirmeye devam edeceğiz.

Akıncı HES hakkında da bilgi veren Bakan Dönmez, şunları kaydetti: “Akıncı HES, 99 MW’lık toplam kurulu güce sahip. Yıllık üreteceği 448 milyon kilovatsaat elektrikle 231 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Yıllık 230 bin tonun üzerinde karbondioksit salımını engelleyerek doğaya 436 bin ağacın saldığı temiz havaya eş değer katkıda bulunacak. Santralimizin inşasında büyük çoğunluğu bölgemizden olmak üzere 600 işçimiz istihdam edildi.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.