ABD merkezli elektrikli araç üreticisi Tesla Motors’un 3’üncü nesil elektrikli aracı Model 3 daha piyasaya çıkmadan bir yıl içinde 20 milyar dolarlık sipariş aldı. Üretim hattından çıkan ilk 30 araç ise bir hafta içinde sahiplerine teslim edilecek. Otomotiv çevreleri tarafından son 50 yılın hatta 21.Yüzyılın en çok beklenen otomobil teslimatı olarak değerlendiriliyor.

Analistler, Tesla’nın yeni nesil elektrikli aracının satış rekoru kırmasını petrol, ulaştırma ve enerji sektörleri açısından oyun değiştirici bir milad olarak değerlendiriyor. Varsayımlar bunun benzinli otomobili öldüreceği ve elektrik depolama yani pil ekonomisini değiştireceği yönünde.

BENZİNLİ ARAÇLARA BİRBİRİ ARDINA YASAK GELİYOR

Tesla elindeki araçların sadece bir kısmını satmasına rağmen Ford ve GM gibi otomotiv devlerinin piyasa değerinden daha yüksek bir başarıya imza atmış oldu. Aynı zamanda farklı elektrikli cihazlar üretmesiyle diğer otomotiv markalarının da bu alana girmesini zorladı. Örneğin Volvo, Daimler, GM ve Toyota gibi üreticiler çevreci pilleri daha hafif, daha ucuz ve daha uzun süre dayanabilir şekilde tasarlama konusunda çalışma yapmaya başladılar.

Paris, Madrid, Mexico City ve Atina belediyeleri, 2025 yılına kadar dizel araçların şehir merkezlerine girmesini yasaklamaya hazırlanıyor. Norveç ve Hollanda hükümetleri 2025 yılına kadar benzinli araç satışını yasaklayacaklarını açıkladı. Aynı şekilde Hindistan 2030, Fransa ve İngiltere 2040 yılına kadar fosil yakıtlı araç satışını yasaklayacakları yönünde mesajlar veriyor. Almanya da 2030 yılına kadar yasak düşünürken, Çin tüm araç satışlarının yüzde 12’sini 2020 yılına kadar sıfır emisyon olarak görmek istiyor. Diğer ülkelerin de bu yolu izlemesi bekleniyor.

 

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.